Kristin Røymo i Storgata i Tromsø.

- Årene som forandra meg som menneske

Hvordan du får byrådslederkandidat Kristin Røymo (42) til å le hjertelig? Beskyld henne for å være sint.

- Jeg savner den arbeidsplassen, jeg savner kraften og energien som var der, sier Kristin Røymo.

Kristin Røymo snakker om Færingen i Tromsø. I seks år var hun leder på Færingen i Tromsø, et tilbud med tverrfaglig rusbehandling til voksne. Å se medmennesker klare å finne styrken til å bryte ut av et mangeårig rushelvete, har satt sine spor. Mange stiller med dårlige odds; mange kommer fra en oppvekst preget av vold, overgrep og omsorgssvikt. 

 

 

Ansvar for andre


14 år gamle Kristin fisker kveite ombord i bestefar Sigurds båt “Veslegutt”.

- Det har forandra meg som menneske, forteller Kristin, og legger til:

- Vi er alle ansvarlige for oss selv, men vi har også ansvar for andre. Det virker ikke som alle husker det lenger.

Kristin har vært alenemor i mange år, og som hun sier i filmen overfor:

- Jeg vet hvor sårbar vi er når vi bekymrer oss for ungene våre, om framtida, og om pengene strekker til.

Nysgjerrig person

CV-en til Tromsø Arbeiderpartis byrådslederkandidat ser ut som én av to ting: Enten en person som ikke helt fikk bestemt seg, eller en nysgjerrig person med et vidt spekter av interesser. Hun er utdannet innen søm og tekstilforming (Kristin kommer fra en familie av praktikere; gartnere, fiskere og mekanikere), men har også en master i fred fra Universitetet i Tromsø. 

Her kan du bli bedre kjent med Jarle Aarbakke som topper Arbeiderpartiets liste sammen med Kristin.

Kristin er muligens en kombinasjon, men det er definitivt mest av det siste. I en intervjusituasjon kan det fort ende med rollebytte slik at det er Kristin som stiller spørsmålene.

Kjeder seg aldri

- Vet du, jeg kjeder meg aldri, kommer det plutselig.

- Det var sjelden.

- Ja, det er crazy. Hvis jeg er i en kjedelig samtale, begynner jeg ofte å stille personlige spørsmål.

Så da skygger hun vel kanskje ikke unna personlige spørsmål retta til seg selv heller.


4. juli giftet Kristin seg med sin Maria.

Gift med Maria

4. juli i år giftet Kristin seg med sin kjære Maria Eidesen utendørs i Ersfjorden. Det var omtrent samtidig som mennesker over hele verden farget profilbildene sine på Facebook i regnbuens farger fordi USA gikk til det skritt å la folk av samme kjønn gifte seg. Men i Norge har vi fortsatt biskoper som nekter å vie homofile.

- Gjorde du deg noen tanker om det?

- Vet du, jeg er så glad for at det ikke er et tema lenger. Vi har beveget oss enormt langt som samfunn bare de siste 10 åra. Nå er vi likestilt. Jeg kjenner det i magen og sjela at det ikke er et tema lenger, og det er veldig fint.

Kvinnen i mitt liv

- For meg betydde bryllupet at jeg har funnet kvinnen i mitt liv. Jeg er så glad for at jeg fant ho, og at ho ville gifte seg med meg. Jeg føler at jeg har kommet hjem, og det var noe jeg ikke visste ville skje. Jeg har jo levd et relativt langt liv. Jeg er overrasket over hvor sterkt det er å være gift med Maria. Jeg vet at jeg skal bli gammel sammen med Maria, vi skal gå i fjellet i lag i mange, mange år til.

Det lykkelige paret har bosatt seg i idylliske Ersfjorden på Kvaløya. En overgang for Kristin, det innrømmer hun. Etter at hun kom til Tromsø fra Steigen i Nordland på 90-tallet, har hun aldri bodd lenger enn noen steinkast fra sentrum med sine kafeer og kulturtilbud. Det første møtet med byen hun brenner etter å styre, glemmer hun aldri.

Lysene over fjellet


På kaia i Tromsø med sønnen Sigve som i dag er 19 år.

- Jeg kom med bil fra Narvik, det var om vinteren. Jeg passerte Ramfjord og kom rundt Hundbergan. Jeg husker at det lysna over fjellet da jeg nærma meg Tromsø. Den opplevelsen av lys og by glemmer jeg aldri.

Det var i 1995. 22 år gamle Kristin var på vei fra Narvik for å bli AUF-sekretær i Tromsø. 20 år senere er Kristin Røymo (42) Arbeiderpartiets byrådslederkandidat. De siste årene har hun mer enn en gang ristet på hodet over de borgerliges måte å styre Tromsø på. En ting er de mange sakene hun er uenig i, noe annet er måten sakene er behandlet på.

- Byrådet har feilet så det synger

- Det har med åpenhet og kostnader å gjøre. Vi må aldri glemme at vi lever i et demokratisk styrt fellesskap. Det gjelder også om du har vunnet et valg. Derfor må det du gjør kunne etterprøves. Her har byrådet feilet så det synger. Saksbehandlingen har vært preget av lukkethet, og det har ført til en mangel på debatt. Derfor sier jeg at jeg vil ha en parlamentarisme som ivaretar muligheten for reell debatt i forkant, og som gir mulighet for å etterprøve beslutningene som tas.

Røymo har ikke noe rykte på seg for å være den tause, innesluttede typen. Vi er innom temaer som gjør at hun blir varm i trøya. Lidenskapene er kanskje ikke så mange, men de hun har er sterke. Selv setter hun opp denne Topp 3-lista:

 1. Politikk
 2. Mat (Lykken er et mørt lammelår med fløtegratinerte poteter)
 3. Hagearbeid

- Jeg kan snakke sinnsykt lenge om privatisering, E8 gjennom Ramfjord, ny Kvaløyforbindelse og behovet for 40 nye lærere, smiler Kristin.

Hvor sinna er Kristin?

De siste årene har Kristin Røymo vært politiker på heltid. I tillegg til den omtalte jobben som leder på Færingen, var hun leder for NAVs arbeidsrådgivningskontor i Tromsø i tre år. Viktige erfaringer, både med tanke på ledelse og innsikt i hva mennesker i et samfunn har behov for.

Men hva slags politikertype får Tromsø med Arbeiderpartiet ved roret. Det har vært hevdet av enkelte som har sette henne i debatter, at hun kan virke ganske sint.

Første gangen hun fikk den tilbakemeldingen ble hun ikke sint i det hele tatt, hun begynte å le. Hjertelig og lenge. Og gikk så til sine partifeller med den “absurde” påstanden. For så å oppdage at ikke alle syntes det var så absurd. Kristin forteller:

- De sa: “Vi som kjenner deg, vet jo at du er verdens blideste og elskeligste menneske, men det er ikke alltid det ser sånn ut”. De sa at jeg burde jobbe litt med stemmebruk sånn at jeg ikke høres så skarp ut. Ha-ha-ha.

- Men er du aldri sint?

- Klart jeg blir sint noen ganger. Jeg blir sint når jeg opplever urettferdighet, det er jo derfor jeg er politiker. Jeg blir sint på vegne av de som blir fratatt rettighetene sine, som vaskerne i kommunen. Men jeg er heldigvis ikke en sint person. Til det er livet for kort.

Godt humør


Harmonisk barndom. Her er hele familien samlet. I rekkefølge: Pappa Svenn, Kristin, mamma Bodil, storesøster Evy, lillestøster Sølvi og lillesøster Bjørg.

Det var i internasjonalt engasjement som fikk Kristin engasjert i politikk. Engasjementet førte henne også tre måneder til Sri Lanka hvor hun gjorde feltarbeidet sitt i forbindelse med fredsstudiet. Kjernen i engasjementet er det samme som gjør at hun brenner etter å bli byrådsleder i Tromsø.

- Det er et privelegium å få jobbe med politikk. Det dreier seg om å jobbe med forholdene som er aller viktigst i et samfunn. Hvordan skal ressursene fordeles? Hvor mange lærere skal vi ha? Hvordan skal vi ta vare på de som har de største behovene? De siste årene har ikke våre verdier vært de som rår i Tromsø, men det er en del av demokratiet.

- Er du alltid trygg på at det du og Arbeiderpartiet vil er det beste?

Ja, men ikke til det fanatiske. Jeg har en grunnleggende tro på den sunne fornuft, men i disse tider lar jeg meg overraske over at så mange med makt ikke bruker den. Det virker som mange har et for stort behov for å ha og for å få rett. Noen ganger er det å tape ansikt det vanskeligste av alt.

- Er du redd for det?

- Man trenger ikke tape ansikt selv om man innrømmer at man har tatt feil. Det kan til og med være godt å kjenne på at man er feilbarlig.


På padletur i Sandnessundet med venninne og forlover Anne Marit Bjørnflaten.

 

26.8 2015 15:06

CV


2001: Nyutnevnt politisk rådgiver i Utenriksdepartementet.

Sivilstatus

 • Gift med Maria Eidesen
 • 1 barn: Sigve (19)

Utdanning

 • MBA Regnskap og finansanalyse samt markedsføring, 2010
 • MA Master of Arts in Peace and Conflict transformation, 2002 - 2004 
 • Cand.mag med Psykologi, Pedagogikk og Statsvitenskap 1997 - 2002
 • Videregående skole i Tegning, Søm, Tekstilforming, 1989 - 1993        

Erfaring

 • Gruppeleder Tromsø Arbeiderparti        2012 -        
 • Seksjonssjef, NAV Arbeidsrådgivningskontor Troms        2008 - 2011       
 • Leder, Færingen Terapeutiske Samfunn        2006 - 2008       
 • Lærer LGA, avd Natur og friluftsliv        2005       
 • Fagkonsulent/tilkallingsvikar, Færingen Terapeutiske Samfunn        2002 - 2006       
 • Politisk rådgiver, Utenriksdepartementet        2001       
 • Fylkessekretær, AUF i Troms         1995 - 1996       
 • Assistant/pedagogisk leder/konstituert styrer Maurtua Barnehage, Håkvik 1993 - 1995
 • Sommerjobb, gartnerskolen RÅ i Kvæfjord         1989, 1990,1991               
 • Brødrene Aasjord, lakseslakting, filetskjæring, pakking av sild, sesongarbeid ferier og ettermiddager        1987 - 1991     

Publikasjoner/presentasjoner

 • Masters thesis “Women, Peace and Conflict in contemporary Sri Lanka”
 • NOU – Samstemt for Utvikling 2008:14         2005