Jarle Aarbakke starter alltid dagen med en god kopp traktekaffe på kjøkkenet sitt på Tomasjord.

- Det handler om å lede

Hva psykiateren sa til Jarle Aarbakke da han bestemte seg for å flytte til Tromsø, og andre ting du ikke visste om Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Tromsø. Se filmen her.

- Det å ikke ta ansvar er fremmed for meg.
 
Jarle Aarbakke står med en kopp egentraktet kaffe i handa på sitt spartanske kjøkken på Tomasjord. Det blir noen kopper i løpet av dagen. Det er best sånn. Det kan de bekrefte som befant seg i nærheten av ordførerkandidaten da han en gang gikk 48 timer uten kaffe som et ledd i et vitenskapelig forsøk. Forsøkskanin Jarle bidro ikke på noen måte til å motbevise at koffein er moderat vanedannende, og kan utløse milde abstinenssymptomer. I de senere år har han beveget seg fra klassisk kokekaffe til doble cortadoer.
 
- Jeg vet ikke hva det er, men det er veldig godt.   
 
 
Nå forklarer han med et lunt smil hvorfor det var naturlig å si ja da partiet kom og ville at det skulle stå «Jarle Aarbakke» øverst på Arbeiderpartiets liste til høstens kommunevalg i Tromsø. Kjenner den avgåtte universitetsrektoren muligens på en abstinens etter makt og innflytelse. Nei, det er ikke hovedpoenget. 
 

Samling før roseaksjon i Hamna i april i år.

- Jeg sa ja fordi jeg er kjempeglad i Tromsø, og tror jeg kan hjelpe til slik at byen blir enda gladere, enda mer fremoverlent og viktig - og at folk får det bedre.

17. mai 1976 skjønte den da 33 år gamle bergenseren at han måtte flytte til Tromsø. Aarbakke er som sagt avhengig av kaffe, men han er også avhengig av å gå på ski. Akkurat denne nasjonaldagen var doktor Aarbakke på besøk hos sin eldste søster i Tromsø. Han lånte et par langrennski, la avgårde og besteg Tromsdalstinden i et aldeles praktfullt maivær. Bergen har selvfølgelig sine sider, noen koller her og der, men dette…


Ordførerkandidat Jarle Aarbakke og presidentkandidat Hillary Clinton under et besøk i Tromsø i 2012. Foto: Andrea Gjestvang

 
- Så dro jeg tilbake til Bergen der jeg hadde fast stilling på universitetet, og sa til sjefen min at jeg sier opp og flytter til Tromsø. Da sa denne mannen, som også er psykiater, tre ord: Du er gal. He-he-he.

- Men siden har jeg blitt. Når jeg er sørpå, spør folk: Hvor lenge skal du bli der oppe? Jeg skjønner ikke spørsmålet.

Aarbakkes tid ved Universitetet i Tromsø er godt kjent. 1. amanuensis ved Institutt for Medisinsk biologi. Forsker. Doktorgrad. Professor og avdelingsoverlege fra 1982. Universitetsrektor fra 2002 til 2013. 
 
I 2005 ringte utenriksminister Jonas Gahr Støre, og ville ha Aarbakke som leder av regjeringens ekspertgruppe for nordområdene. 

Jarle og datteren Ingvil som døde av kreft i 2005. Bildet er tatt i Lofoten i 2000.


Jarle Aarbakke husker telefonen godt. Det var en vanskelig tid. Datteren Ingvil hadde kreft. Tilstanden var alvorlig. Jarle var i København på besøk.
 
- Jeg fortalte henne om telefonen jeg hadde fått. Jeg husker hun sa: «Det skal du gjøre, pappa». Hvis ikke, hadde jeg aldri gjort det.
 
Ingvil døde i 2005, 33 år gammel. Ingvil Aarbakke var en internasjonalt anerkjent kunstner, sentral i det København-baserte kunstnerkollektivet N55.
 
- Det er sårt. Hun gjorde meg så vanvittig stolt, helt utrolig, sier Jarle Aarbakke stille.
 
Ingvil var nest eldst i en søskenflokk på fem, Jon, Anne, Ole Nicolai og Mari. Jarle har 7 barnebarn.
 

Familien samlet da Aarbakkes datter Mari giftet seg. Fra venstre: Jon, Anne, Mari og Ole Nicolai.


- Jeg har jobbet djevelsk mye i mange år, men jeg har alltid prøvd å ha tid til barna. Det sier de selv også.
 
Under Aarbakkes ledelse gikk Universitetet i Tromsø gjennom en formidabel utvikling. Nye tilbud, nye bygg, milliardinvesteringer. Men når han skal forklare hvilke egenskaper som gjør ham egnet til å styre Tromsø, trekker han - kanskje litt overraskende - fram sin legebakgrunn.
 
- Det er noe med å være trent som lege som ikke er så dumt i livet. Du blir god på å ta beslutninger. I mange situasjoner har du ikke all informasjon, men du vet du må gjøre noe. Det er noe som kan overføres til andre områder av livet. Den evnen til å ta beslutninger, tror jeg at jeg har. Det handler om å lede.
 
- Hva var din beste egenskap som lege?
 
- Jeg var rimelig dyktig. I ettertid tenkte jeg at jeg leste og studerte alt for hardt, he-he. Men det var sånn jeg var skrudd sammen. Jeg tror selv jeg ble oppfattet som en snill doktor. Det tenker jeg er viktig.
 
Aarbakke brenner etter å ta fatt på å bygge Tromsø. Hjertesakene er mange, men hvis tvinges til å velge kun en, så blir det barn og skole. Her ligger selve fundamentet for et godt samfunn. Arbeiderpartiet har programfestet flere lærere i tromsøskolen, men det handler ikke først og fremst om sysselsetting. 

Babyproduksjonen hos Tromsø AP har vært upåklagelig det siste året, og Jarle trår til når det trengs.

- I løpet av de to første årene på skolen skal ungene våre lære å lese, skrive og regne. De skal ha trygget og en selvfølelse som er god, og det tror jeg er den beste vaksine mot frafall i skolen, kriminalitet og psykiske plager av ulike slag. Derfor er det så viktig.

 
Jarle Aarbakke kommer fra det han selv omtaler som «et delvis møblert» hjem i Bergen. Hans far, Jonas, døde da han vare bare et år. Med tre små barn, hadde mor Sigrid en stri tørn. I gata bodde et tverrsnitt av befolkningen. Kaffekonge og tidligere ordfører, Herman Friele, vokste opp i samme gate. Kontrastene var mange, men hjertevarmen stor, ifølge Aarbakke.
 
- Jeg fikk en respekt for det gamle borgerskapet. Ja, de var rike og hadde penger, men de hadde også dannelse og et stort hjerte. 
 
Aarbakke var intet opplagt valg da Arbeiderpartiet nominerte sin førstekandidat. Vel hadde han jobbet tett med Jonas Gahr Støre, men Aarbakke var ikke medlem av partiet. Noen har tenkt at han har alderen (72) mot seg, og enkelte har tvilt på om denne visjonære nordområdepolitikeren er jordnær nok til å befatte seg med barnehageplasser, vann og avløp, sykkelstier og kommunale reguleringsplaner.
 
- Hvordan står det til med folkeligheten?

På seiltur med sønnene Jon (t.h.) og Ole Nicolai i Jarles 17 fots Oselver. Båten ligger ved inngangen til Hardangerfjorden, nærmere bestemt det gamle handelsstedet Aarbakka hvor Jarle Aarbakke har sine røtter.


- Jeg snakket med min yngste sønn, Ole Nicolai, om mitt ordførerkandidatur og at jeg kanskje ikke er så godt kjent blant vanlig folk som noe annet enn rektoren. Da sa han: «Du vet det, pappa, du er jo bare sånn middels folkelig.» 
 
- Hva tenker du om det?
 
- Ha-ha, han tar fullstendig feil, han gjør jo det. Jeg har møtt folk i de utroligste situasjoner i livet, og mener selv at jeg er utrolig folkelig. Det hender til og med at jeg tenker at jeg er i overkant folkelig. Det har med roller å gjøre. Er du, for å ta et tilfeldig eksempel, ordfører, må du være formell i mange situasjoner. Jeg har sett mange politikere på nært hold, og det som er slående ved de beste av dem er evnen til å være på tomannshånd med de de møter, de klarer å være nær. Da skapes en tillit til at de kan gjøre noe for deg.
 
Aarbakke tenker seg om, og legger til:


Valgkamp er nytt for Jarle Aarbakke, men gir mersmak.

- Det verste jeg vet er folk som er høy på pæra. Hvis jeg skulle bli oppfattet som det, vil det gjøre meg direkte ulykkelig.
 
- Noen har hevdet at du er for gammel?
 
- Ja, kan du forstå det? Når noen sier det, ser jeg meg rundt og spør; er det meg de snakker om? Jeg skjønner spørsmålet når jeg ser tallene, og det sa jeg til de som nominerte meg også. Da sa komiteen, og særlig de yngste: «Ka é problemet?». Så da sier jeg også: «Ka é problemet?»
29.4 2015 16:11

Jarle Aarbakke

Født: 18. november 1942, Bergen

Utdanning: Cand.med., Universitetet i Bergen, 1968, dr.med. Universitetet i Tromsø, 1978

Stillinger: 

  • 1.amanuensis, Institutt for Medisinsk biologi, Universitetet i Tromsø, 1976, professor samme sted 1982 og avdelingsoverlege, Avdeling for klinisk farmakologi, RST senere RiTø og UNN
  • Forskningsopphold ved Royal Postgraduate Medical School, London 1975, Washington DC 1983-84, Duke University, North Carolina, USA, 1984.
  • Fra 2002 - 2013: Rektor ved Universitetet i Tromsø.