Øyvind Soleng fra Skjelnan utenfor Tromsø har levd av å teste Volvo i 24 år. Foto: Maria Arnell / Volvo.

Øyvind fra Nord-Norge lever av å teste Volvo: - Drømmejobben!

Dette er reklame for Bil i Nord Sortland. 

 

Øyvind Soleng (46) fra Skjelnan like utenfor Tromsø har jobbet for Volvo i hele 27 år, og vært testfører for den svenske bilgiganten over halve livet sitt (i 24 år). 

Drømmejobben for en bilfrelst bilmekaniker fra Nord-Norge.

- Vi har en fantastisk interessant jobb, flotte kolleger og gode produkter, fastslår 46-åringen. 

- Hvordan ser egentlig arbeidsdagen din ut?

-  Som testfører arbeider vi med å teste kommende bilmodeller, og vi er med under hele utviklingsprosessen fra prototype til ferdig bil. En viktig oppgave som testfører er å rapportere inn resultater av det vi tester. Vi skal bedømme bilen og følge opp bilen over tid med inspeksjoner på verkstedet, forklarer Soleng. 

Han innledet sin Volvo-karriere som mekaniker de første tre årene, men har siden 1992 hatt bilkjøring som heldagsgeskjeft. Årlig legger han bak seg 100.000-140.000


Øyvind Solengs favorittbil er Volvo XC90.

kilometer på det topphemmelige Volvo-anlegget utenfor Gøteborg. 

- Hvilke egenskaper og utdanning kreves det for å bli testfører? 

- For å bli testfører kreves utdannelse innen bil, gjerne bilmekaniker i bunnen, så kan man bygge på for eksempel Teknisk fagskole etter hvert. Når det gjelder egenskaper forventes gode språkkunnskaper, og ferdigheter innom bilelektronikk og data. Internt har vi et opplæringsprogram på fem trinn som tar omtrent to år å fullføre. På testbanene kjører vi i høy hastighet, slik at det stilles visse krav til kjøreferdigheter, samt det å bedømme ulike situasjoner. Men det aller viktigste er at man er bilinteressert, smiler Soleng.  

Sjekk ut Volvos vinterkampanje her! 

- Nesten et kvart århundre som testfører. Hva husker du best? 

- Om jeg skal velge en av mange fine opplevelser, så må det bli Vintertesten da vi lanserte Volvo S60 AWD i februar 2002. Vi kjørte Alta tur/retur Nordkapp to-tre ganger i uka i tre uker - med 400 internasjonale motorjournalister på plass. Det var en spesiell opplevelse med alle kontrastene, nordlyset, Ishotellet og havet, som Finnmark inviterte til.

Les også: Derfor bruker Volvo Nord-Norge i reklamefilmene sine 

- Ja, Volvo bruker Nord-Norge mye både i markedsføring og testing. Hva tenker du om det? 

- At Volvo promoterer Nord-Norge syns jeg er kjempefint. Jeg var selv delaktig som sjåfør i en reklamefilminnspilling med XC60 i Lofoten, Svolvær, Henningsvær og Nusfjord i fjor høst. Det er alltid flott å bidra på slike oppdrag også - særlig i Nord-Norge, smiler Soleng. 

- Helt til slutt - hva er ditt favorittbil? 

- Det må bli Volvo XC90, kommer det kontant fra Øyvind Soleng. 

Testfører i Volvo siden 1992. 

 

17.11 2015 16:16

Bil i Nord Sortland

Velkommen til Bil i Nord Sortland. Vi holder til i Vestmarka noen få kilometer utenfor sentrum av Sortland. Vi selger nye Volvo og Opel og tilbyr hundrevis av bruktbiler. Vi har autorisert verksted for Volvo, Opel, Saap og Honda, men gjør også reparasjoner av andre bilmerker. Ta kontakt med oss for en hyggelig prat om ny eller brukt bil. 

Følg Bil i Nord Sortland på Facebook!