Asle Roar Olaussen ved Maritim Center i Tromsø hjelper gjerne til med å finne strømaggregatet som passer for deg.

Slik sikrer du deg elektrisk lys og varme neste gang strømmen går

Dette må du vite før du kjøper aggregat.

 
- Da strømmen gikk før i tiden, var det lys og varme som var viktigst. Nå handler det like mye om å ikke være frakoblet fra resten av verden. Vi vil følge med på nyheter og sosiale medier. Mange savnet strøm for å lade mobil, PC og nettbrett, sier Asle Roar Olaussen, daglig leder ved Maritim Center i Tromsø.

Den tradisjonsrike bedriften ble også rammet under det største strømbruddet i Nord-Norge på 25 år torsdag ettermiddag og kveld.

- Vi merket det med en gang. Folk tok kontakt for å få tak i strømaggregater. Noen fikk vi hjulpet, men vi måtte jo stenge vi også, sier Olaussen.

Veldig stille

Liten og hendig, men med teknologi som sikrer ren strøm som ikke ødelegger elektriske apparater.
Fredag morgen var det fortsatt noen aggregater igjen på lager, og vi rakk såvidt å ta bilder før de ble kapret av kunder som ikke har til hensikt å sitte uten strøm hvis det skulle komme et nytt strømbrudd.

Den nye generasjonen aggregater ligner mest på en hendig liten koffert, og avliver en gang for alle myten om at et strømaggregat er noe som veier like mye som en liten elefant, bråker like mye som et trykkluftbor, forurenser like mye som et par jetfly - og er tungstarta som en gammel Lada med slitent batteri.

- De nye aggregatene er så stillegående at du ikke trenger å bekymre deg for naboen, sier Asle Roar Olaussen, daglig leder ved Maritim Center i Tromsø.

Dette må du huske på

- Det viktigste du må huske på er å ikke koble det til strømnettet i huset. Det er ulovlig og farlig. Da strømmen gikk torsdag, koblet jeg en trommel med fire uttak til aggregatet og trakk trommelen inn på kjøkkenet, sier Olaussen.

- Hva slags aggregat trenger en liten familie i tilfelle strømbrudd som på torsdag?

-  For litt lys, lading av telefon og PC og mulighet for litt varme, holder det med et aggregat som gir 1000 - 3000 watt. Prisen for disse ligger mellom 10.000 kroner og 25.000 kroner.

Enklere enn før

Å kjøpe og betjene et strømaggregat er enklere og mer praktisk enn noensinne. Dette er de største forskjellene på nye og gamle aggregater:

  • Lett å starte
  • Driftssikre
  • Stillegående
  • Veier lite
  • Gir jevn strøm som ikke ødelegger PC’er og andre elektriske apparater

Strømbrudd? Det trenger ikke være noe stort problem. Denne har fjernstarter så du slipper å gå ut.
På det norske markedet er det flere billigmerker som prøver å ta opp konkurransen med de veletablerte kvalitetsmerkene. Honda er desidert størst i Norge.

- På en campingplass har du to typer som gjerne vil følge med på nyhetene. Han som prøver å få sett Dagsrevyen, og han som faktisk får sett Dagsrevyen. Han første har et billigaggregat, mens han siste har Honda, ler Olaussen. 

Levert til Sydpolen

Selv om det er en morsomhet, er Olaussen trygg på kvaliteten på produktene. Det er ikke uten grunn at Maritim Center har levert aggregater til forskere på vei til Sydpolen. Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) ble nylig sponset med aggregater for å få vist film på husvegger i Tromsø sentrum.  

Honda har driftssikre aggregater til både privat- og profesjonelt bruk.

 

30.1 2015 13:20