Fyller 60 år – men ser akkurat like bra ut i hjertet av Storgata

Dette er reklame for Brillehuset Tromsø. 

Brillehuset ble etablert helt tilbake i 1956 av Karl Ditlefsen, og har blitt en synsinstitusjon i Storgata i Tromsø. I 1997 overtok datteren Sissel driften sammen med broren Stein, og tok butikken gjennom en ny generasjon.

Butikken har overlevd både brann, bil-innbrudd og sterk konkurranser fra store kjeder – i fire ulike lokaliteter i hjertet av Storgata. I dag holder de til i en fredet bygård i Storgata 88.

- Underveis på reisen har det skjedd store endringer. Bransjen og butikken har helt annet utseende. Butikken har gått fra å være mer et verksted til å bli en klinikk – hvor optikerne er helsepersonell. Optikk gikk fra å være et lite håndverk til å bli helsepersonell på masternivå. Faren min var håndverker, mens jeg og broren min er helsepersonell, forteller Sissel Ditlefsen – som ennå styrer Brillehuset med stø hånd og jordnært syn.

60-årsdag 

Brillehuset har over gjentatt år drevet med solide resultater, og i år fyller de hele 60 år.

- Butikken har vært veldig godt drevet. Jeg overtok som daglig leder i 2001. I disse årene har det vært en del ytre faktorer som gjør at driften ikke har vokst seg inn i himmelen, som for eksempel optikere, netthandel og operasjoner som kirurgisk inngrep. Men vi har en stabil og god drift. Det er vi stolt av, sier Ditlefsen, som nå har vært i bedriften i hele 35 år.

Tidligere var det fire optikere i byen – nå er det 13. Flere av dem holder til på kjøpesenter. Det er uaktuelt for dette Brillehuset.

- Vi kommer alltid til å være i Storgata. Det er her hjertet vårt er, fastslår hun.

Fokus på kvalitet 

Det oser kvalitet og erfaring i veggene hos Brillehuset. Sissel Ditlefsen forteller at de alltid har vært opptatt av å tilby fagfolk til sine kunder. I dag har de fem optikere og et par ansatte i butikken.

- Det er også grunnen til at vi verner om våre kjerneåpningstider. Vi har fagfolk på jobb – alltid. Også på lørdager.

Det har imidlertid ikke alltid vært like enkelt å få tak i fagfolk.

- Jeg husker at min far slet med å få tak i utdannet personell. På den tiden var det langt færre optikere, det var bare en utdanningsinstitusjon på optikk i Norge blant annet. Jeg tror faren min synes det var litt tungt og ensomt å drive alene, sier Ditlefsen.

- Hvor lenge kan dere holde på? 

- Jeg håper jo at noen har lyst til å ta over når jeg gir meg. Vi får se. I alle fall noen år til, gliser Sissel Ditlefsen - daglig leder hos en nybakt 60-åring. 

22.4 2016 19:09