Med disse 6 triksene er du garantert saftig svinekjøtt på grillen

Her finner du alt du trenger å lage den perfekte grillfesten for både store og små.

Espen Lynghaug, VM-vinner i grill, er stort sett mild. Vennlig som en fønvind. Snille øyne og myk stemme. Men plutselig blir han streng. Han ser rett i kameraet:

- Stekegafler kaster dere når dere kjøper et grillsett, men klypene beholder dere, sier Espen.

Brødrene Ingebrigtsen legger sin ære i et godt og bredt utvalg grillmat for nordnorske ganer. Les mer om produktene her.

Så saftig at du knapt tror det


Svin ytrefilet - så saftig er det mulig å få den.

Så, det var det. Ansiktet lysner igjen. Ingenting overlates til tilfeldighetene, når Espen og kollega Niels Høegh, NM-vinner og NM-dommer i grill, er ute på «Oppdrag svinefilet så saftig at du knapt tror det».

Tidligere i sommer lærte de bort sin legendariske piri piri-saus som gir et kraftig kick til grillmaten.

La oss være ærlig, svin er fantastisk, men kan være krevende på grillen. Det kan bli tørt.

Vil klemme deg hardt med tårevåte øyne

Men ikke når herrene Lynghaug og Høegh har grillvakt. Følg disse rådene, og dine grillgjester vil klemme deg hardt med tårevåte øyne og skrive deg rett inn i testamentet sitt:

 1. Smør inn svinefileten, for eksempel en ytrefilet, med dijonsennep og pepper.
 2. Rull den inn i bacon.
 3. Legg den på indirekte varme i grillen. Sett lokket på. La den så være i fred, og for all del; ikke stikk i den (da blir Espen streng igjen)
 4. Ta den av når kjernetemperaturen når 67 grader.
 5. La ytrefileten hvile noen minutter.
 6. Server, og motta folkets uforbeholdne hyllest.

Fantastisk lammekølle


Lammekølle.

Men festen er ikke over, det er lammekølle igjen. Lammebog som er halvt utbeinet; skanken er beholdt, men resten av beinet er fjernet. Ferdig kokt, klar til oppvarming. Dette er utmerket festmat, tilberedt hel på grillen, og servert med godt tilbehør tar den seg flott ut på spisebordet! Lynghaug og Høegh tar den opp til et nytt nivå når de pensler den med dijonsennep og honning.

- Fantastisk. Det er ikke mange deler av verden som har bedre lammekjøtt enn det norske, sier Espen Lynghaug.


Etter en dag med NM-vinner i grill, Niels Høegh, og VM-vinner i grill, Espen Lynghaug, var markedssjef Silje Bjørkmo ikke spesielt sulten da hun kom hjem til middag.

Niels nikker enig, men er nå dypt konsentrert om sine hjemmelagde, kokte peanøtter med hvitløk og chili. Se oppskriften i filmen over, eller les oppskriften nederst i saken.

Ikke glem barna


Ventepølsepizza og hvitløkspølse i bayerbad.

Hadde det vært mulig, hadde herrene Høegh og Lynghaug ringt Folkeregisteret og meldt flytting til Weber-grillen de har søkt tilflukt ved. Grilling skal ta tid, de vil gjerne holde på i timesvis før gjestene kommer. Det er sosialt, og det er kos. Men det er to ting som man ikke må glemme:

 1. Sitt eget blodsukkernivå
 2. Og barna

Hverken barn eller blodsukkernivå er kjent for sin tålmodighet. Videoen nedenfor løser alle problemene. Her lærer du å lage følgende:

 • Ventepølsepizza
 • S’mores - en amerikansk grilldessert av kjeks, marshmallows og sjokolade. (Den får alle barn til å spørre om some more - derav s’mores)
 • Pølse i bayer

 

Kokte Peanøtter

Kokte peanøtter er tradisjonell mat i mange sørlige områder av USA, der peanøtter er vanlig. Tradisjonelt ble de forberedt utenfor huset over bål i en stor jerngryte. Men i dag finner vi små pakker av peanøtter med skall i butikker som er tilpasset våre små gryter. Dette er mat som tar tid å lage, men du imponerer stort med dette om du lager det. Det tar tid. Peanøttene skal koke på lav varme i hvertfall 2 timer (helst lengre).

Slik gjør du:

Fjern skjell fra peanøtter. Skyll dem grundig i varmt vann, til vannet er klart. 

Hell en pakke Peanøtter i gryten og fyll med vann nesten til toppen. Peanøttene vil absorbere det meste av vannet, så husk å etterfylle vann slik at det alltid er nok vann. Rør i kasserollen hvert 15-20 min, og pass på at vannet ikke koker inn. 

Tilsett salt etter smak. Dette kan være vanskelig, men en tommelfingerregel er å legge til 1/2 kopp salt pr kasserolle og en god neve chilli i tillegg til 5-6 hvitløksbåter kuttet i grove biter.

Etter en time eller så, smaker du på et par peanøtter med en hullsleiv. Peanøtter som har fullt absorbert vannet vil synke til bunnen av potten. Skallet skal ikke åpne seg, da har de kokt for lenge.

Slå av ovnen når peanøtter er salte og tilpasset din smak. Plasser de kokte peanøtter i en bolle og avkjøle i kjøleskap.

Du akn også fryse peanøttene. Holdbarheten på peanøtter som er ferske er ikke veldig lenge,m så lenge de ligger i romtemperatur. Ca et døgn.

Den gode nyheten er at en undersøkelse i USA slår fast at rå peanøtter med skall kokt i vann inneholder størst mengde av de gunstige stoffene (antioksydanter) enn om de er behandlet på tradisjonell måte. Forskerne tror grunnen til dette er at nøttekjernen absorberer ekstra antioksidanter fra skallet når de blir kokt.

 

8.6 2015 23:27

Dagens meny

 • Svinefilet i dijonsennep surret i bacon
 • Lammekølle marinert i dijonsennep og honning
 • Kokte peanøtter
 • Hvitløkspølse i bad av Bayerøl
 • Ventepølsepizza
 • S’mores - grilla kjeks med marshmallows og sjokolade