Lag spareribs selv - du kommer aldri til å angre

Spareribs er den ultimate grill-klassikeren. Slik får du den perfekt

- Mange tror at kjøttet skal løsne inntil beina, men hvis ribben er perfekt, skal den dele seg slik at det er kjøtt på begge sider, sier Espen Lynghaug, VM-vinner i grill.


Den beste BBQ-sausen lager du selv.

Det ryker av ribba. Duften av grill, svineribbe, krydder og en saftig, hjemmelaget BBC-saus leker med lufta. Han tar tak i ribba. River forsiktig. Riktig så medgjørlig deler den seg med rikelig kjøtt på begge sider av beina.

Klarer ikke å holde seg unna

Kollega Niels Høegh klarer ikke å holde seg unna lenger. Han må smake:

- Oh oh oh! forklarer han, og utdyper:

- Det er så mye rart i butikkene. Dette er jo ordentlig kjøtt.

SE OGSÅ: Noe grillmat tar tid. Da er det viktig å ha en ventepølse eller to på lur. Men har du hørt om ventepølsepizza?

Satser tungt


Markedssjef Silje Bjørkmo hos Brødrene Ingebrigtsen angrer ikke på at hun slapp løs grillmesterne Niels Høegh og Espen Lynghaug på godsakene sine.

Tradisjonsrike Brødrene Ingebrigtsen i Tromsø satser tungt på grillmat tilpasset nordnorske ganer i år. Variasjonen er stor, og akkurat nå har de kjørt ut selve prikken over i’en til butikkene: Rå, ubehandlet baby back-ribs the american way. Selve klassikeren innenfor USA-inspirert barbecue.

SE OGSÅ: Det skjer noe magisk med grillmaten når chiliolje, hvitløk og sitron møtes. Denne hjemmelagde piri piri-sausen løfter grillmaten til et helt nytt nivå.

Prøv å gjøre det selv en gang, og du vender nok aldri tilbake til de mange ferdigpreparerte variantene som kun trenger oppvarming. Saken fortsetter under bildet.


Spareribs - den ultimate barbecue-klassikeren.

 

4 enkle trinn

Se filmen, og la grillmesterne Lynghaug og Høegh guide deg kjærlig gjennom prosessen mot den perfekte spareribs.

  1. Riv av hinna på oversiden
  2. Gni inn ribba med en rub (krydderblanding)
  3. Legg den på indirekte varme på grillen. Grillen skal ha en temperatur på 90 - 120 grader. Ha en pakke røykeflis liggende på grillen.
  4. Pensle med BBQ-saus underveis. Ta av etter 4-5 timer. Server.

Svinenakke


Grillet svinenakke - perfekt festmat.

Den samme framgangsmåten bruker du på en saftig svinenakke.

SE OGSÅ: 6 trinn som garanterer saftig svinekjøtt pluss en grilla dessert som barna aldri vil få nok av.

Interessen for grilling og Barbecue har praktisk talt eksplodert de siste årene. Fra at å invitere til grillfest handlet om å kjøpe inn en flintsteik, pølser og øl, har vi fått et utvalg av grillmat og grillprodukter som er enormt. Norge er faktisk det mestgrillende landet i Europa. Men, det enorme fokuset på dyre griller, avanserte retter og tilbehør kan faktisk virke mot sin hensikt. Hvis en tror en må leie inn en grillkokk for å ha en grillfest, noe som er blitt mer og mer vanlig, har vi gått for langt.

Opprør mot snobberiet


Det er lov å spise spareribs med fingrene. Det er faktisk nesten påbudt.

Selv om herrene Lynghaug og Høegh har VM- og NM-titler i grilling å vise til, ønsker de nå å gjøre tre ting:

  1. Gjøre opprør mot grillsnobberiet
  2. Vise at med gode råvarer og enkle grunnoppskrifter så kan alle grille
  3. Grill egner seg helt ypperlig for å tilberede også store kjøttstykker til festmat selv den mest kresne gjest vil elske 

- Grilling er enkelt! 

- Vi vil rett og slett vise hvor fantastisk enkelt det er å grille, med produkter en får ferdig tillaget fra kjøttbedriftene, og på en helt vanlig grill, slik folk flest har.

Se de andre filmene i serien her:

Det skjer noe magisk når chiliolje, hvitløk og sitron møtes på et stykke kjøtt:

6 triks som sørger for at svinefileten blir mør og saftig på grillen:

Disker du opp med dette, blir du barnas helt:

11.6 2015 13:06

Dagens meny

  • Spareribs
  • Svinenakke

Verdens beste BBQ saus på under fem minutter

  • 500 g ketchup
  • 250 g brunt sukker
  • En halv grapefrukt

Sausen kan varieres med:

  • 1 dl sterk kaffe
  • 1 ss tabasco
  • Konjakk
  • Cola

Det finnes mange grillsauser i butikken, men den beste lager du selv. Hell en flaske ketchup i en kasserolle og bland ut med brunt sukker. Helst brunt rørsukker. Varm sakte opp til alt er smeltet.
Når den er glatt og smooth, klemmer du saften fra en halv rosa grapefrukt i sausen og rører dette inn. Smak til. Grapefrukten tilfører en syrlig (nærmest sur-søt smak) på tunga. Sausen holder seg fint i kjøleskap en uke.

Tromsørub

En røb er krydder som du «gnir» inn i kjøttet før du setter den til langtidssteking i grillen. Dette funker spesielt godt på svinenakke og spareribs, men også til andre retter. En røbb kan du eksperimentere med selv, og du finner mange sorter i butikken.

Vi gir deg her en spesialoppskrift på Tromsørøbben. Det er den vi bruker i serien på TV. I denne røbben bruker vi en urt som heter SAR. Den kalles «fattimannspepper» og gror godt i nord. Finner du den, tørker du den og knuser den inn i krydderblandingen. Kan ikke SAR skaffes, kan du erstatte den med tørket merian.

  • 5 ss paprikapulver
  • 2 ss salt
  • 2 ss brunt sukker
  • 2 ss chilipulver
  • 2 ss SAR / har du ikke det, bruker du Merian
  • 1 ss malt hvit pepper
  • 1 ss tørket oregano
  • 1 ss hvitløkspulver
  • 1 ss løkpulver