Lag spareribs selv - du kommer aldri til å angre
Spareribs er den ultimate grill-klassikeren. Slik får du den perfekt
- Mange tror at kjøttet skal løsne inntil beina, men hvis ribben er perfekt, skal den dele seg slik at det er kjøtt på begge sider, sier Espen Lynghaug, VM-vinner i grill.
Det ryker av ribba. Duften av grill, svineribbe, krydder og en saftig, hjemmelaget BBC-saus leker med lufta. Han tar tak i ribba. River forsiktig. Riktig så medgjørlig deler den seg med rikelig kjøtt på begge sider av beina.
Klarer ikke å holde seg unna
Kollega Niels Høegh klarer ikke å holde seg unna lenger. Han må smake:
- Oh oh oh! forklarer han, og utdyper:
- Det er så mye rart i butikkene. Dette er jo ordentlig kjøtt.
Satser tungt
Tradisjonsrike Brødrene Ingebrigtsen i Tromsø satser tungt på grillmat tilpasset nordnorske ganer i år. Variasjonen er stor, og akkurat nå har de kjørt ut selve prikken over i’en til butikkene: Rå, ubehandlet baby back-ribs the american way. Selve klassikeren innenfor USA-inspirert barbecue.
Prøv å gjøre det selv en gang, og du vender nok aldri tilbake til de mange ferdigpreparerte variantene som kun trenger oppvarming. Saken fortsetter under bildet.
4 enkle trinn
Se filmen, og la grillmesterne Lynghaug og Høegh guide deg kjærlig gjennom prosessen mot den perfekte spareribs.
- Riv av hinna på oversiden
- Gni inn ribba med en rub (krydderblanding)
- Legg den på indirekte varme på grillen. Grillen skal ha en temperatur på 90 - 120 grader. Ha en pakke røykeflis liggende på grillen.
- Pensle med BBQ-saus underveis. Ta av etter 4-5 timer. Server.
Svinenakke
Den samme framgangsmåten bruker du på en saftig svinenakke.
Interessen for grilling og Barbecue har praktisk talt eksplodert de siste årene. Fra at å invitere til grillfest handlet om å kjøpe inn en flintsteik, pølser og øl, har vi fått et utvalg av grillmat og grillprodukter som er enormt. Norge er faktisk det mestgrillende landet i Europa. Men, det enorme fokuset på dyre griller, avanserte retter og tilbehør kan faktisk virke mot sin hensikt. Hvis en tror en må leie inn en grillkokk for å ha en grillfest, noe som er blitt mer og mer vanlig, har vi gått for langt.
Opprør mot snobberiet
Selv om herrene Lynghaug og Høegh har VM- og NM-titler i grilling å vise til, ønsker de nå å gjøre tre ting:
- Gjøre opprør mot grillsnobberiet
- Vise at med gode råvarer og enkle grunnoppskrifter så kan alle grille
- Grill egner seg helt ypperlig for å tilberede også store kjøttstykker til festmat selv den mest kresne gjest vil elske
- Grilling er enkelt!
- Vi vil rett og slett vise hvor fantastisk enkelt det er å grille, med produkter en får ferdig tillaget fra kjøttbedriftene, og på en helt vanlig grill, slik folk flest har.
Se de andre filmene i serien her:
Det skjer noe magisk når chiliolje, hvitløk og sitron møtes på et stykke kjøtt:
6 triks som sørger for at svinefileten blir mør og saftig på grillen:
Og vi gjennomførte jobbintervjuet uten å røpe hvilken jobb det var snakk om.
Skoletannlegen skremte vettet av Tor Åge Iversen (52). Derfor gikk han så lenge med dårlige tenner at de falt ut av seg selv. Nå venter et nytt liv.
Dette er kommersielt innhold for Heimdal Eiendomsmegling produsert av Nordlys LAB.
Dette er kommersielt innhold for TotalRenovering produsert av Nordlys LAB.
Kommersielt innhold produsert av Nordlys LAB for Tromsø kommune.
Hemmeligheten bak metoden som gir deg nytt kjøkken på dagen.
Tromsøs kanskje flotteste boligprosjekt gjennom tidene – Bjerkaker Sjøpark – åpner snart for salg. 450 har allerede meldt sin interesse, så det kan være smart å bestemme seg raskt.
Dette er kommersielt innhold for TotalRenovering produsert av Nordlys LAB.
Ellinor Johnsen (66) har levd med verk i kroppen siden 30-årsalderen, mens ektemannen, Ingvar (71), begynte å plages med helsa da ting buttet imot på jobben. Her er historien om hvordan ekteparet snur motgang, blir smidigere i kroppen og får energien tilbake.
Dette er kommersielt innhold for Kirkenes Bymisjon.
Hege og Marita går gatelangs på jakt etter inspirerende gatemote i Tromsø.