Med denne sausen blir grillmaten helt magisk

Vi slapp en verdensmester og en norgesmester løs på grillmaten til Brødrene Ingebrigtsen.


Silje Bjørkmo, salgs- og markedssjef i Brødr. Ingebrigtsen, Niels Høegh og Espen Lynghaug med t-skjorta fra VM i barbecue 2011 hvor det norske grillandslaget vant gull.

- Grilling har blitt altfor jålete i dag. Det må vi bort fra, sier Espen Lynghaug. 

Og mr. Lynghaug er ingen hvem som helst. I 2011 var tromsøværingen med på det norske grill-landslaget som dro til Memphis, og vant VM i grill med sin langtidsstekte svinenakke.

Nå har han sett seg lei av grillprogrammer som for eksempel «Norges grillmester», og mener det har blitt for jålete og altfor avansert.

- Grilling skal være gøy.

SE OGSÅ: Og til festmiddagen lager du saftig svinefilet i bacon, lammekølle i sennep og honning, ventepølsepizza, pølse i bayer og den amerikanske, helt uimotståelige dessereten S’mores.

Barndomsvenn

Nå står han sammen med sin barndomsvenn Niels Høegh, for sikkerhets skyld flere ganger norgesmester i grill, over en gassgrill hvor grillutvalget til Brødr. Ingebrigtsen skal på grillen.

Og grillmesterne rynker overhodet ikke på nesa av ferdigkrydrede grillskiver, lammelår og pølser.

- Helt nydelig!

Må fjernes med makt


Lammelår i skiver

Duoen Høegh og Lynghaug er skrudd sammen slik at de nærmest på fjernes fra en grill ved makt. De elsker lukta, smakene og kosen - og grilling må gjerne vare i timer. Mange timer. Da er det viktig også å kunne servere grillmat som blir ferdig på kort tid, mens godsaker som tar lengre tid - for eksempel svinenakker og spareribs - får den tiden de trenger.

Så derfor; for å varme opp: Ferdigkrydrede lammelår i skiver og grillskiver av svin.

Liker flammer

- Litt flammer gjør ingenting, sier Espen, og kommer med et enkelt tips mange synder mot:

Mange henter fram ei sprayflaske med vann, og leker brannmann med kjøttet. Det er feil. Flytt bare kjøttet over til en kaldere del av grillen. Enten du bruker gassgrill eller kullgrill, bør du sørge for at en del av grillen er «kald», det vil si at brenneren ikke er på eller at det ikke er kull akkurat der.

Supersmaker


Grillskiver av svin. Sideflesk av svin, skåret og krydret med grillkrydder. Utvalgte, magre sider er benyttet. Best resultat får du når du griller skivene «hardt» slik at du oppnår sprø steikeskorpe.

Brødrene Ingebrigtsen er kjent for å trylle fram supersmaker i sine krydderblandinger. Her er et par enkle tips til å løfte også ferdigkrydret grillmat til himmelske høyder. 

- Piri piri-saus, sier Niels andektig.

- Det skjer noe magisk når sterk chiliolje blandes med moset hvitløk, mye salt og sitron. Det må du bare prøve.

Dette må du prøve

Her er Niels’ oppskrift.

Piri-piri saus:

  • 4 hvitløkfedd, finhakket

  • 4 ts salt

  • Saften fra en halv sitron

Bland ut med Piri Piri oljen du har lagd. Den lager du slik:

Kjøp en billig og smakløs olje, Raps eller Solsikke. Legg oppi 4-8 piri piri frukter og lukk flasken. Husk å snu den jevnlig noen ganger om dagen. I tillegg kan du legge oppi hvitløksbiter om du ønsker. La den stå til oljen begynner å bli rødlig. Dette kan ta en uke eller mer. Selve oljen tar tid å lage, så det er lov til å jukse litt, gjerne ved å legge til annet sterkt krydder direkte i morteren.Nå er du klar for å lage selve Piri Piri sausen.

Piri Piri sausen stammer fra Portugal, fra en liten landsby som heter Guia. Her brukes den til alle slags grillretter og er nå spredt over hele Poirtugal.  Selve piri piri frukten er små chili som vokser i Afrika. Disse får du i enten krydderform, nedlagte små chili på glass, eller i rå utgave  (du finner de gjerne på en innvandrerbutikk).

Slik gjør du: Støt hvitløk (og chili eller kajenne om du ønsker den virkelig sterk) sammen med godt salt til en pasta i morter. Rør inn oljen du lagde og klem inn saften fra en halv sitron. 

Verdens enkleste salat

Grillmesterne deler også mer enn gjerne sin svært enkle, men svært gode salat:

  • Melon

  • Rødløk

  • Chili

Skjær opp og bland.

Snart tilbake

Velbekomme! Niels og Espen er snart tilbake med flere fantastiske grilloppskrifter. Se fram til ventepølsepizza til barna og kanskje verdens beste spareribs til små og store.


- Så saftige og så gode. Niels og Espen synes ikke noe om snobberi, og digger grillskiver fra Brødrene Ingebrigtsen.

Grillmat fra Brødrene Ingebrigtsen får du her:

28.5 2015 14:31