Øystein Moe ved Eide Handel tryller fram det deiligste skreimåltid.

- Skal du ha ferskere skrei, må du spise den til havs!

Lær å lage det perfekte skreimåltid - også til gjester som er litt skeptisk til lever og rogn. For ingen klarer å motstå en skikkelig nordnorsk rognjolk.

beskjcm-eide-natur-2.jpg

Hver dag får Eide Handel inn fersk skrei fra yttersida av Kvaløya.
- Endelig er skreien kommet!

Det er en opprømt Øystein Moe, ferskvaresjef ved Eide Handel, som tar imot på kjøkkenet. For svært mange er skreien vinterens vakreste eventyr. 

- Hver eneste dag får vi inn fersk skrei fra yttersida av Kvaløya. Skal du ha den ferskere, må du nesten dra ut og fange den selv, ler Øystein.

Tryller fram gourmetmåltid

Her kan du se hvordan Øystein bruker skreien til å trylle fram et lekkert gourmetmåltid egnet til å omvende middagsgjesten som fram til nå ikke har vært den største tilhengeren av lever og rogn.

 

- Helt nydelig. Også så sunt, sier Øystein Moe, og legger til:

- Det er på tide at rognjolken kommer fram i lyset igjen.

Det ryker av den friske rognjolken. Skreien er perfekt stekt. Øystein steker den på middels varme med skinnsiden ned i nøttebrunt smør. Skinnet skal bli sprøtt, og fisken snus ikke før den er nesten ferdig. 

Og sausen av rødbeter og appelsin gjør det samme for fisken som rørt, selvplukket tyttebær gjør for viltmiddagen.

Eide Handel selger også ferdigprodusert og ferdigkokt rognjolk i butikken.

Som tapas

- Rognjolken kan spises kald også. Den passer perfekt til tapas, sier Øystein, og legger til:

- Se bare her, så skal jeg vise deg:

 

Historisk delikatesse

Vet du forresten hvor den hvite, flakende fisken med den friske smaken har fått navnet sitt fra?

Ordet skrei kommer av det gammelnorske ordet skrida, som betyr å vandre eller skride framover. Navnet har den fått fordi denne torsken vandrer fra Barentshavet til våre farvann for å gyte.

Den tradisjonelle mølja

Og skulle du sverge til den tradisjonelle skreimølja, så har Øystein oppskriften til deg også: 

Skrei
Beregn ca. 500 gr. fisk pr pers. Kutt fisken i skiver på ca 3 cm, klipp bort finner og vask bort evt rester av blod. Legg fiskeskivene i isvann minst 1 time før tilberedning og for å oppnå fastere og hvitere fiskekjøtt. Kok opp rikelig med vann (0,5 dl salt pr 1 l vann). 
Ha i fiskeskivene når vannet koker og skum godt. Trekkes i ca 10-15 min eller til fiskekjøttet løsner fra ryggbeinet. Tips: Det kan evt. tilsettes 1 laurbærblad, 1/2 løk og 1 ss eddik 7 % i kokevannet (pr liter vann).
Lever
Legg leveren i rikelig med kaldt vann. Rens leveren.  Kutt i biter på ca 2x2 cm. Kok opp vann(1 dl vann,1/2 ts salt) og tilsett leveren når vannet koker. Kok opp under omrøring og skum godt. Tilsett så 1/3 ts malt sort pepper. Småkok i ca 10 min. Tips: Kokevannet kan tilsettes 1 ss finhakket løk og 1 laurbærblad sammen med pepperen.

Rogn
Rognen vaskes og klippes fri for tråder. Rognen pakkes så inn i plastfilm sammen med salt. Legges så i en kasserolle lagvis. Hell så på med kaldt vann så det dekker rognpakkene. Kok opp og la det trekke i ca 30 min.
Serveres med flatbrød, rå løk, kokte poteter og malt sort pepper.

cm-eide-natur-1.jpg

Det tar ikke mange timene fra skreien trekkes opp av havet til den ligger i ferskvaredisken på Eide Handel.

 

2.2 2015 12:13

Skrei og rognjolk med appelsinkokte rødbeter og mandelpotetmos

4 middels store rogn
50 gr bløtlagte byggryn (natten over)
1 ss finhakket løk
250 gr ferdigrenset lever
40 gr finhakket gulrot (ferdig kokt)
½ ss finhakket frisk persille
½ ts salt
Revet skall av en ¼ sitron
Nykvernet sort pepper

Del  rognen  midt på slik at du får to like store poser.Vreng forsiktig hver rognpose slik att innsiden kommer ut. Bland så resten av ingridiensene godt og fyll i en sprøytepose. Sprøyt så lever blandingen i hver rognpose,og pakk så i plastfilm som en pølse. Kok opp vann og la rognjolken trekke 45 min. under lokk.

Stekt skrei

Stek skreien på middels varme med skinnsiden ned i nøttebrunt smør. Skinnet skal bli sprøtt, og fisken snus ikke før den er nesten ferdig.

Appelsinkokte rødbeter

150 gr Ferske rødbeter(i små terninger)
2,5 dl ferskpresset appelsinjus
150 gr usaltet smør i terninger
Salt
Nykvernet pepper

Kok rødbetene i appelsinjusen til rødbetene er møre og appelsinjusen er godt redusert. Rør inn smøret litt og litt. Smak til med salt og pepper. Må ikke koke etter at smøret er tilsatt

Mandelpotetmos (4 porsjoner)

400 gr skrelte mandelpotet
10 fedd hvitløk
4 ss meierismør
Kok potetene godt møre sammen med hvitløken i usaltet vann. Kok opp fløte,melk og smør. Hell vannet av potetene og mos dem med en stapper (hvitløken også). Hell fløte melken over potetene og rør det inn med en håndvisp. Smak til med salt og pepper.