Se hvordan vi lager den saftigste juleribben.

Du lager aldri juleribbe på den tradisjonelle måten etter dette

Bernt Normann på Solberg Pettersen plukket ut to ferske tynnribber og utfordret sjefskokken på The Edge til å lage den perfekte juleribba. Den trygge, tradisjonelle – og kokkens egen favoritt; kaldpresset ribbe. Den må du bare prøve!

Følger du oppskriften (se video og oppskrift) er det vanligvis en smal sak å lykkes med det alle er opptatt av; sprø svor. Men hold øye med ribba mot slutten av steketiden. Folk har forskjellige ovner, og en ribbe er ulik en annen, så det er ingen fasit på steketid. Når svoren får en fin, mørk og gyllen farge og det danner seg små bobler er det tegn på at den straks er ferdig. Om du kakker forsiktig på svoren vil du kunne høre når den er blitt sprø. Når du trekker ut den ferdige ribba er det vanskelig å holde fingrene fra fatet. Men vent litt…

Hvilen er viktig

Skal du servere tradisjonell ribbe er det helt avgjørende at den får hvile sine 20 minutter før du skjærer i den. Mens du venter kan du bruke den smaksrike krafta fra ribbeformen til å lage en enkel saus. Ha over i en kjele, tilsett litt smør, og la det syde/redusere under lett omrøring i ca. 15 minutter. Helt enkelt – helt nydelig! Når tiden er moden, skjærer du ribba i fine stykker, langs bena. Strø litt timian på toppen, og ribba kan serveres.

 

Kaldpresset ribbe – rykende varm

Tommy har mer på lager; bokstavelig talt. På kjøkkenet har han en kaldpresset ribbe som har stått og godgjort seg i 7 timer. Denne skjæres i porsjonsstykker før den settes i ovnen. Etter 20 minutter trekker han ut en ribbe som ser helt uimotståelig ut. Og det beste av alt; du trenger ikke å pines i 20 minutter før du kan smake. 5 minutter holder. Lager du juleribba på denne måten sparer du deg tid og stress på den store dagen, og resultatet er overbevisende. Mer saftig, mør og smaksrik enn klassikeren, og med en svor som knaser så det høres. Tommys favoritt har nettopp blitt Bernt sin nye favoritt – og du, ja du må bare prøve kaldpresset ribbe du også!

ribbe2.jpg

Den klassiske ribba må hvile i 20 minutter etter steking, for at saftene skal legge seg i kjøttet.

Velg rett ribbe i butikken

Velg den delen av ribba som er festet til beinet, råder Bernt på Solberg Pettersen. Denne biten er oftest fint marmorert med fett, og jevn i formen. Ikke se etter de magreste stykkene; skal svoren bli sprø er det viktig at det er et godt fettlag på undersiden. Om du i tillegg forsikrer deg at du velger norske- og helst nordnorske råvarer, har du de beste forutsetningene for et godt resultat.

img_7488.jpg

Tommy Olsen er executive chef på The Edge. Her viser han frem hvor bra resultatet blir av kaldpresset ribbe.

23.12 2014 16:18