Her slukkes lysene i bygda om laksen forsvinner

For mange er laksen bare et måltid, mens for noen er den selve livsgrunnlaget. 

Norsk sjømatnæring satte i 2014 ny eksportrekord med ei omsetning på 69,8 milliarder, hvorav oppdrettsfisken (laks og ørret) sto for hele to tredeler av eksportverdien. Totalt 14 millioner munner blir mettet av norsk laks verden over – hver eneste dag. For enkelte er imidlertid ikke laksen bare et måltid, men selve livsgrunnlag i flere lokalsamfunn langs norskekysten.

Fiske foran iPad

Vi starter vår ferd i Øyfjorden nordvest på Senja på ei lita øy kalt Husøy. Det første som møter oss i det vi ankommer langs moloen som fører oss fra fastlandet og over til øya er tre barn som tester lykken på fiskekaia.

Mens Mikael og Martin hevder de bruker feil agn, sveiver Emilie inn fisk etter fisk – og i god sportsånd kaster hun de minste ut igjen. Trioen forteller ivrig om livet på Husøy, og om hvordan fangsten på havet har vært i sommer.   


Barna på Husøy velger fiskestanga foran iPaden. 

- Hvis dere skal innom butikken må dere kjøpe krydderlaksen, roper Emilie rådende etter oss i det vi forlater kaia.

- Det gleder meg voldsomt når jeg ser barna står på kaikanten og fisker. Da vet vi at det vi gjør her ute er bra, og at rekrutteringen er sikret i framtiden. Barna er med foreldrene om bord i båtene, med på oppdrettsanleggene og i produksjonen allerede fra barnehagen, sier Rita Karlsen, daglig leder hos Brødrene Karlsen – som driver med oppdrett og villfiskproduksjon.

Lever av laks

Med i underkant av 300 innbyggere er Husøy et svært sammensveiset samfunn hvor fiskerinæringa og i hovedsak laksen er hovedpulsåra i bygda.

- For oss på Husøy er sjømat og laksen utrolig viktig. Lakserelaterte produkter utgjør omtrent 50 prosent av omsetningen vår, og i sysselsetting-andel er nok enda høyere. Så uten laksen hadde det ikke vært mye igjen av Husøy, forteller Karlsen.

Helårsproduksjon holder innbyggerne og bygda i drift året rundt.

- Det at vi kan produsere laks og gryteklare produkter gjør at vi kan ha produksjon gjennom hele året. Det stabiliserer hverdagen for oss og de ansatte hos oss.

Gir ringvirkninger

I disse dager bygger bedriften ut.


Rita Karlsen, daglig leder hos Brødrene Karlsen. 

- Akkurat nå har vi den største satsingen i firmaets historie. Vi bygger ut, og det gjør jo at leverandørindustrien får effekt av det. Både rørleggere, elektrikere, ventilasjonsarbeidere med mer. De bruker igjen kafé og butikken, slik at laksen genererer mye for omkringliggende næringer også.

Klarer ikke forlate norskekysten

90 kilometer sørøst for Husøy finner vi etter en bratt ankomst den lille og sjarmerende bygda Torsken.

I det vi trør ut av bilen treffer en svak lukt av fersk fisk oss. Det er kanskje ikke så rart: Fjorden som fører inn til Torsken har til alle tider gitt et godt livsgrunnlag for folk her og har trukket mange fiskere til stedet.

 

 

 

Klokka har passert 16.30 og de aller fleste har trukket inn i hjemmene sine etter endt arbeidsdag. På kaia finner vi likevel en dedikert danske som fortsatt ikke har kastet inn årene.

- Jeg kom til Norge i 1997, og skulle arbeide i tre år. Men jeg har fortsatt ikke klart å forlate norskekysten, smiler Thomas Jensen (40).

18 år seinere har 40-åringen funnet seg familie og fått etablert seg som tekniker på oppdrettsanlegget i Torsken.

- Jeg syns det er fantastisk å bo her. Fantastisk natur, vi står aldri i kø for noen ting og mangler aldri en parkeringsplass, smiler den joviale dansken.

Torsken lever av laksen

Jensen er bare én av mange som har fått seg fast arbeid i den lille bygda, som et resultat av den rivende utviklingen i den lokale oppdrettsnæringen.

- I 1990 hadde vi tre faste ansatte i Wilsgård. I år passerer vi 60 ansatte i systemet hos oss. Det har vært en formidabel økning og en fantastisk reise å være med på, sier Fredd-Jarle Wilsgård, som er daglig leder i Wilsgård Fiskeoppdrett AS.

Wilsgård tror havbruket vil prege bygda ytterligere i framtiden.

- Fiskerinæringa og havbruksnæringa spesielt kommer til å prege Torsken i lang tid. Vi går nå i gang med å bygge ut filetfabrikken og det vil skape enda flere arbeidsplasser. Den alene kommer til å ha 25 årsverk. Havbruksnæringa kommer til å være viktig i lang, lang tid for denne bygda og mange andre, spår Wilsgård.


Fredd-Jarle Wilsgård og Thomas Jensen i Torsken. 

I likhet med Husøy tror han bygda ville dødt ut uten laksen, og tror også at flere andre bygder ville fått smertelige ringvirkninger, og nevner Flakstadvåg, Skjervøy, Balsfjord, Finnsnes og Skånland som eksempler.

- Uten havbruksnæringa er det mange lamper som må slukkes i Troms fylke, i lang tid. Og det ligger mye hjerte i disse bygdene.  

 
11.8 2015 21:32

Fakta

Denne artikkelen er en del av kampanjen «Laks er viktig for Norge», hvor de norske lakseaktørene sammen med ulike organisasjoner har gått sammen for å bidra til å skape folkefesten Arctic Race of Norway. 

Les mer på www.laks.no.

Dagens middagstips: Ovnsbakt laks med couscoussalat 

Sitrus, honning og dijonsennep gir ovnsbakt laks en frisk og god smak. Server med couscoussalat så har du en enkel og spennende middag på bordet.

Ingredienser

Antall porsjoner: 4

800 g  laksefilet, uten skinn og bein 
1 stk  sitron 
1 stk  lime 
2 ss  honning 
1 ts  dijonsennep 
1 ts  paprikapulver 
   salt og pepper 

Couscoussalat

3 dl  couscous 
2 ss  smør 
2 dl  erter, frisk 
1 stk  rødløk 
1 stk  hjertesalat 
1 ss  olivenolje 
   salt og pepper 

Tilbehør:  lime 

Framgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 °C.

- Press saft av sitron og lime, og bland med honning, dijonsennep og paprikapulver. Smak til med pepper

- Skjær laks i serveringsstykker, dryss med salt og legg i en smurt ildfast form. 

- Ha marinaden over laksen og stek i stekeovnen i ca. 8 minutter.

Couscoussalat

- Kok couscous som anvist på pakken.

- Tilsett smør, og rør i couscousen så den løser seg litt opp.

- Tilsett erter mens couscousen enda er varm, og la stå til ertene blir gjennomvarme.

- Skjær rødløk i tynne strimler og riv hjertesalat i mindre biter. Bland rødløk og salat med couscousen, smak til med salt og pepper, og bland inn olivenolje. 

Server ovnsbakt laks med couscoussalat og limebåter.

Tips: Ovnsbakt laks kan gjerne har litt rå kjerne når du tar den ut av stekeovnen. Da unngår du at laksen blir tørr. 

Lyst på egen laksetrøye? Ta vår Quiz nederst i saken eller møt opp på vår stand i målbyene under Arctic Race of Norway.