
Dette skjedde da amerikanske kriminelle fikk norsk laks tre ganger i uken
Fisk og sjømatens betydning for vår mentale helse er årsaken til at psykologer og leger samarbeider tett med ernæringsbiologer for å studere sjømatinntaket til så ulike grupper som gravide, skoleelever og amerikanske kriminelle.
Amerikanske fanger
I et halvt år fikk en gruppe innsatte i et fengsel i USA servert norsk laks tre ganger i uka. Forskerne målte så angst, søvnmønster og impulskontroll. Prosjektet ble ledet av Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.
Resultatene av studien er svært spennende: Regelmessig inntak av feit fisk som laks kan redusere angstsymptomer.
Bedre impulskontroll
- Det viste seg at de som hadde spist laks, hadde bedre impulskontroll og mindre angst enn de som ikke hadde spist laks. I tillegg var deltakerne med høyest Vitamin D-nivår i blodet mindre våken om natta, sov mer effektivt og fungerte bedre om dagen, sier Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør ved NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning.
- Den eneste godt etablerte sammenhengen mellom sjømatinntak og helsegevinst, er at sjømat forebygger hjerte- og karsykdommer. Derfor sier også de offisielle norske kostanbefalingene at vi bør spise sjømat 2-3 ganger i uken. Men nyere forskning tyder altså også på at sjømat er gunstig innenfor flere andre områder; svangerskap, mental helse og fedme/diabetes, sier Ingvild Eide Graff.
Gravide, fødselsdepresjon og barnas utvikling
I en undersøkelse målte forskerne nivået av marint omega-3 (EPA og DHA) i blodet hos en gruppe gravide kvinner. Tre måneder etter fødselen undersøkte man om kvinnene hadde symptomer på depresjon. Det viste seg at de kvinnene som hadde flest symptomer på depresjon, var de som hadde lave verdier av marine fettsyrer i svangerskapet.
- Konklusjonen er sjømatinntak i svangerskapet kan beskytte mot symptomer på fødselsdepresjon, sier Graff.
Barna som strevde mest
Da barna var blitt ett år gamle, testet en gruppe psykologer hvor gode barna var til problemløsing. De barna som strevde mest med problemløsning, hadde mødre med lave nivå av marint omega-3 i blodet under svangerskapet.
Ingvild Eide Graff forklarer det slik:
- Marine fettsyrer, og særlig DHA, bygger de strukturelle komponentene i hjernen til ufødte og små barn. Fosteret trenger DHA for at hjernecellene skal kunne snakke sammen. Derfor er det mye farligere for gravide å la være å spise fisk og sjømat under svangerskapet - både for mor og foster.
Benskjørhet hos kvinner
Det er velkjent at kvinner i overgangsalderen risikerer benskjørhet. I en studie over 12 uker ble kvinner i 50-60 års alderen gitt laks som hadde fått ulike mengder vitamin D i fôret. Deretter målte forskerne nedbrytningen av bein hos kvinnene. Det viste seg at kvinnene som hadde spist laksen med høyest vitamin D-nivå, hadde lavest beinnedbrytning.
- Vitamin D hjelper kroppen å ta opp kalsium fra maten, sier forskningsdirektøren VED NIFES.
Stor norsk satsing på sjømatforskning
24 partnere fra fire land er i full gang med tidenes største norske satsing på å finne ut mer om helseeffekter av sjømat. Prosjektet har fått navnet FINS (Fish INtervention Studies), og er hovedsakelig finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Som i de fleste andre prosjektene vi gjør med mennesker, samarbeider vi tett både med psykologer og medisinere, blant annet ved Universitetet i Bergen, sier Graff.
Kan forebygge fedme og diabetes .
Nå er forskerne i gang med å undersøke om fisk og sjømat kan forebygge fedme og diabetes.
- Vi har indikasjoner fra gnagerstudier på at det er slik, men dette vil vi finne ut mer om også hos folk, sier Ingvild Eide Graff, og legger til med et smil:
- Vi blir aldri ferdig med å forske!
Fakta om NIFES: Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) forsker på sjømaten du spiser. Instituttet forsker på ernæring til fisk og på hvordan konsum av fisk og sjømat virker på helsen vår. Instituttet er knyttet til Nærings- og fiskeridepartementet og gir råd til myndigheter, næring og forvaltning som støtte i arbeidet for å sikre trygg og sunn sjømat. I tillegg til forskningen utfører NIFES overvåkningsoppgaver for Mattilsynet. NIFES har fire moderne laboratorier og er nasjonal referanse for en rekke analysemetoder og for parasitter i sjømat.
Og vi gjennomførte jobbintervjuet uten å røpe hvilken jobb det var snakk om.
Skoletannlegen skremte vettet av Tor Åge Iversen (52). Derfor gikk han så lenge med dårlige tenner at de falt ut av seg selv. Nå venter et nytt liv.
Dette er kommersielt innhold for Heimdal Eiendomsmegling produsert av Nordlys LAB.
Dette er kommersielt innhold for TotalRenovering produsert av Nordlys LAB.
Kommersielt innhold produsert av Nordlys LAB for Tromsø kommune.
Hemmeligheten bak metoden som gir deg nytt kjøkken på dagen.
Tromsøs kanskje flotteste boligprosjekt gjennom tidene – Bjerkaker Sjøpark – åpner snart for salg. 450 har allerede meldt sin interesse, så det kan være smart å bestemme seg raskt.
Dette er kommersielt innhold for TotalRenovering produsert av Nordlys LAB.
Ellinor Johnsen (66) har levd med verk i kroppen siden 30-årsalderen, mens ektemannen, Ingvar (71), begynte å plages med helsa da ting buttet imot på jobben. Her er historien om hvordan ekteparet snur motgang, blir smidigere i kroppen og får energien tilbake.
Dette er kommersielt innhold for Kirkenes Bymisjon.
Hege og Marita går gatelangs på jakt etter inspirerende gatemote i Tromsø.