- Sjømatinntak i svangerskapet kan beskytte mot symptomer på fødselsdepresjon, sier Ingvild Eide Graff.

Dette skjedde da amerikanske kriminelle fikk norsk laks tre ganger i uken

Fisk og sjømatens betydning for vår mentale helse er årsaken til at psykologer og leger samarbeider tett med ernæringsbiologer for å studere sjømatinntaket til så ulike grupper som gravide, skoleelever og amerikanske kriminelle.

Amerikanske fanger

I et halvt år fikk en gruppe innsatte i et fengsel i USA servert norsk laks tre ganger i uka. Forskerne målte så angst, søvnmønster og impulskontroll. Prosjektet ble ledet av Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

Resultatene av studien er svært spennende: Regelmessig inntak av feit fisk som laks kan redusere angstsymptomer.

Bedre impulskontroll

- Det viste seg at de som hadde spist laks, hadde bedre impulskontroll og mindre angst enn de som ikke hadde spist laks. I tillegg var deltakerne med høyest Vitamin D-nivår i blodet mindre våken om natta, sov mer effektivt og fungerte bedre om dagen, sier Ingvild Eide Graff, forskningsdirektør ved NIFES, Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. 


De amerikanske fangene fikk norsk laks tre ganger i uka.

- Den eneste godt etablerte sammenhengen mellom sjømatinntak og helsegevinst, er at sjømat forebygger hjerte- og karsykdommer. Derfor sier også de offisielle norske kostanbefalingene at vi bør spise sjømat 2-3 ganger i uken. Men nyere forskning tyder altså også på at sjømat er gunstig innenfor flere andre områder; svangerskap, mental helse og fedme/diabetes, sier Ingvild Eide Graff.

Gravide, fødselsdepresjon og barnas utvikling

I en undersøkelse målte forskerne nivået av marint omega-3 (EPA og DHA) i blodet hos en gruppe gravide kvinner. Tre måneder etter fødselen undersøkte man om kvinnene hadde symptomer på depresjon. Det viste seg at de kvinnene som hadde flest symptomer på depresjon, var de som hadde lave verdier av marine fettsyrer i svangerskapet.


Ved NIFES er man bekymret for at gravide skal få i seg for lite fet fisk under svangerskapet.

- Konklusjonen er sjømatinntak i svangerskapet kan beskytte mot symptomer på fødselsdepresjon, sier Graff.

Barna som strevde mest

Da barna var blitt ett år gamle, testet en gruppe psykologer hvor gode barna var til problemløsing. De barna som strevde mest med problemløsning, hadde mødre med lave nivå av marint omega-3 i blodet under svangerskapet.

Ingvild Eide Graff forklarer det slik:

- Marine fettsyrer, og særlig DHA, bygger de strukturelle komponentene i hjernen til ufødte og små barn. Fosteret trenger DHA for at hjernecellene skal kunne snakke sammen. Derfor er det mye farligere for gravide å la være å spise fisk og sjømat under svangerskapet - både for mor og foster.


Små barn av mødre med høyt nivå av omega-3 var flinkere til problemløsing.

Benskjørhet hos kvinner

Det er velkjent at kvinner i overgangsalderen risikerer benskjørhet. I en studie over 12 uker ble kvinner i 50-60 års alderen gitt laks som hadde fått ulike mengder vitamin D i fôret. Deretter målte forskerne nedbrytningen av bein hos kvinnene. Det viste seg at kvinnene som hadde spist laksen med høyest vitamin D-nivå, hadde lavest beinnedbrytning.


Sjømat kan forebygge benskjørhet.

- Vitamin D hjelper kroppen å ta opp kalsium fra maten, sier forskningsdirektøren VED NIFES.

Stor norsk satsing på sjømatforskning

24 partnere fra fire land er i full gang med tidenes største norske satsing på å finne ut mer om helseeffekter av sjømat. Prosjektet har fått navnet FINS (Fish INtervention Studies), og er hovedsakelig finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond. Som i de fleste andre prosjektene vi gjør med mennesker, samarbeider vi tett både med psykologer og medisinere, blant annet ved Universitetet i Bergen, sier Graff.

Kan forebygge fedme og diabetes        .

Nå er forskerne i gang med å undersøke om fisk og sjømat kan forebygge fedme og diabetes.

- Vi har indikasjoner fra gnagerstudier på at det er slik, men dette vil vi finne ut mer om også hos folk, sier Ingvild Eide Graff, og legger til med et smil:

- Vi blir aldri ferdig med å forske!

Fakta om NIFES: Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES) forsker på sjømaten du spiser. Instituttet forsker på ernæring til fisk og på hvordan konsum av fisk og sjømat virker på helsen vår. Instituttet er knyttet til Nærings- og fiskeridepartementet og gir råd til myndigheter, næring og forvaltning som støtte i arbeidet for å sikre trygg og sunn sjømat. I tillegg til forskningen utfører NIFES overvåkningsoppgaver for Mattilsynet. NIFES har fire moderne laboratorier og er nasjonal referanse for en rekke analysemetoder og for parasitter i sjømat.

 
15.8 2015 21:48

Laks på grillspyd med gresk salat

Laksespyd på grillen er like enkelt som populært. Hvis det er litt for lenge til sommer og grillsesong, er det ingen ting i veien for å steke laksespydene i en stekepanne.

Ingredienser
400 g  laksefilet, uten skinn og bein 
1 ss  fennikel, malt 
1 ss  nellik, malt 
1 ss  chilipulver 
1 ts  salt 
4 stk  grillspyd 

Gresk salat

2 stk  tomat 
0,5 stk  agurk 
200 g  fetaost 
3 stk  sjalottløk 
100 g  oliven, sort 
2 ss  oregano, frisk 
2 ss  olivenolje, kaldpresset 

Tzatziki

1 stk  agurk 
1 fedd  hvitløk 
1 ss  olivenolje, kaldpresset 
2 dl  matyoghurt 
   salt og pepper 

Tilbehør

4 stk  pitabrød 

Framgangsmåte

  • ·         Varm opp grillen.
  • ·         Skjær laksefilet i store terninger og træ fire terninger på hvert grillspyd. 
  • ·         Bland fennikel, nellik, chilipulver og salt godt sammen, og rull laksespyd i krydderblandingen. 
  • ·         Grill laksespydene 2 minutter på hver side.
  • ·         Varm pitabrød lett på grillen rett før servering.

Gresk salat

·         Skjær tomat, agurk og fetaost i terninger, og sjalottløk i tynne båter. Bland inn oliven og finhakket oregano, og hell olivenolje over salaten.

Tzatziki

  • Skrell agurk, del den på langs, ta ut frøene med en skje og riv den grovt.  
  • Dryss litt salt over og la agurken hvile i 15 minutter før du siler av væsken. 
  • Finhakk hvitløk og bland med de øvrige ingrediensene til tzatzikien. 

·         Smak til med salt og pepper.

Server laksespyd med pitabrød, gresk salat og tzatziki ved siden av.

Tips: Dersom du bruker grillspyd av tre må disse ligge i vann i ca. 30 minutter før bruk.