Derfor spiser Marit Bjørgen mer laks etter at hun ble gravid

Gravide Marit Bjørgen (35) har trappet noe ned på treninga, men en ting har det blitt mer av de siste månedene: Laks på bordet.

- Jeg har nok spist enda mer laks enn jeg pleier de siste månedene. Det er bra for både meg og fosteret, sier Marit Bjørgen.

Strålende opplagt

Den er en strålende opplagt skidronning som tar imot hjemme på kjøkkenet i Holmenkollen, et drøyt steinkast fra arenaen hvor hun har høstet så mange gullmedaljer, og fått nasjonen til å gå av hengslene igjen og igjen. Denne varme sommerdagen er det lite jubel og festivitas. Marit rusler barbeint rundt i shorts, og henter ut en laksefilet og noen grønnsaker fra kjøleskapet.

“Havets skattekiste”, like enkel som sunn. Og like perfekt til middag som til lunsj - sånn som nå.

Ikke tilfeldig

Det ser tilfeldig ut når Marit rutinert skjærer opp laks og grønnsaker og legger det sammen med litt smør og en rømmeklatt i en aluminiumsform, men for verdens beste langrennsløper overlates ikke kostholdet til tilfeldighetene.

Mange har glemt det, men ikke Marit. De tunge årene. Formsvikt. Sykdom. Tårer. Skuffende resultater i både OL i Torino, VM i Sapporo, VM i Liberec. Et par spolerte Tour de Ski hører også med til historien.


Vil du vinne Arctic Race of Norway-laksetrøya som Marit Bjørgen har signert? Ta quizen nederst i saken.

Mer sjømat etter fiasko

- Etter VM i Liberec i 2009 innså jeg at ting måtte endres. En av tingene jeg gjorde, etter råd fra legen min, var å spise mer norsk sjømat. Det jeg var ute etter var å restituere meg bedre etter tøffe treningsperioder, og holde meg mer frisk for å kunne tåle tøffe treningsmengder gjennom året.

- For å si det forsiktig, det virker som det har fungert?

Marit smiler.

- Ja, jeg har et bedre kosthold nå enn for 10 år siden.

Venter barn

Nå har ikke skidronningen bare seg selv å tenke på lenger. I slutten av desember venter hun og samboer Fred Børre Lundberg barn. Paret gleder seg stort. Det har fått Marit til å bli enda mer bevisst på kostholdet sitt.

- For meg har det vært viktig å få i meg enda mer laks. Det er viktig for utviklingen av den lille i magen og meg sjøl også. Fet fisk har mye omega3, D-vitaminer, jod og mineraler som er bra for meg og fosteret.

Kjenner til mytene

Marit kjenner til at noen gravide er forsiktige med å spise laks under svangerskapet i frykt for blant annet miljøgifter. Men Marit er klar over at dette kun er myter. For den vordende mammaen er fakta det viktigste:

  • Omega 3 har en påvist positiv effekt på nervesystemet og hjerneutviklingen til fostre og små barn.
  • Nasjonale og internasjonale helsemyndigheter er entydige på at gravide og ammende kvinner derfor bør spise fisk og sjømat til middag minst 2 - 3 ganger i uken. Halvparten av dette bør bestå av fet fisk.
  • Spiser gravide fisk sjeldnere enn en gang i uken, risikerer man å gå glipp av disse helsefordelene.
  • Laks er Norges mest gjennomanalyserte matvare, og i de siste undersøkelsene har det ikke vært gjort et eneste funn som har overskredet grenseverdiene.

- Jeg spiser 2-4 middagsmåltid med fisk i uka. I tillegg er jeg bevisst på å spise makrell, ørret og laks på brødskiva, forteller hun.

- Hva er favorittfisken?

- Jeg er jo oppvokst langs Gaula, og er en innlandskrabbe. Vi fisket mye ørret da jeg var liten, men det har alltid vært laks som har vært favoritten.

- Hvorfor det?

- På grunn av smaken.

Den lille er fornøyd

Det piper i komfyren. 20 minutter har gått. Marit henter ut “skattekista”, fjerner folien og snuser inn duften av ovnsbakt laks, brokkoli, gulrot, tomater, paprika, løk og rømme. 

- Mmm, nydelig! Og jeg er ganske overbevist om at den lille synes det var godt også, smiler hun og klapper seg forsiktig på magen.

 
12.8 2015 22:01

Havets skattkiste på grill

Denne oppskriften passer perfekt for både store og små. Her kan man selv velge fisk, grønnsaker og saus til sin skattkiste. Det er bare fantasien som setter grensene.

Ingredienser

300 g  laksefilet, uten skinn og bein 
300 g  seifilet, uten skinn og bein 
50 g  reker, uten skall 
1 stk  løk 
2 stk  gulrot 
0,5 stk  brokkoli 
2 ss  olje 
4 ss  soyasaus 
1 ss  smør 
4 ark  grillfolie 
   salt og pepper 

Framgangsmåte
·    Skjær laks og sei i 2 cm store terninger.
·    Skjær løk og gulrot i tynne skiver og del brokkoli i små buketter.
·    Smør olje på grillfolie og brett opp kantene til en skål.
·    Legg fisketerningene og grønnsakene på folien, og ha smør og soyasaus over.
·    Dryss over salt og pepper, brett sammen folien og legg pakken på varm grill. 
·    La skattkisten ligge på varm grill i ca. 10 minutter.
·    Ha i rekene de siste 2 minuttene av steketiden.
Server med det tilbehøret du ønsker.

Tips: For at det skal gå fort å varme maten er det bedre med to mindre skattkister per person enn en stor.