Arne Hjeltnes gir deg laksesushiens historie

- Når vossinger spiser sushi, så spiser alle det, innleder Arne Hjeltnes når han skal holde historietime om laksesushien. Fenomenet som ikke eksisterte for bare 30 år tilbake i dag, men i dag slukes av alle nærmest over hele kloden vår. 

Men hvordan fant vi egentlig oppe laksesushi? 

- Denne lakseklumpen oppå en risklump er en norsk oppfinnelse, fortsetter Hjeltnes. 

- Det var en gjeng som reiste fra Tromsø i 1985 til Japan. Der så de at folk dreiv og spiste masse rå fisk oppå ris. Da tenkte de at det må jo være noe for oss og laksen vår.

Likevel tok det tid før retten ble etablert. 

- De var veldig skeptiske så det tok litt tid. Men til slutt fikk de Tokyos svar på Arne Brimi til å servere på sin restaurant, så tok det helt av.

Ler mer om laksesushiens historie i videoen øverst. 

 

 

15.8 2015 01:56

Dagens middagstips

Marit Bjørgen spiser tacoen sin med laks! Kanskje det er derfor hun har så mye energi? Server med en smakfull hjemmelaget krydderdipp.

Ingredienser

Antall porsjoner: 4

400 g  laksefilet, uten skinn og bein 
2 ss  rapsolje 
1 ts  tacokrydder 
2 ss  koriander, frisk 

Krydderdipp

1 dl  lettrømme 
1 dl  majones 
0,5 ts  sennep 
0,5 ts  sitronsaft 
0,5 ts  tacokrydder 
2 ts  sukker 
   salt og pepper 

Tilbehør

8 stk  tacoskjell 
50 g  ost, revet 
   salat, blandet 

Framgangsmåte

- Del laksefileten i tynne staver og stek i rapsolje i ca. 1 minutt på hver side

- Legg til side, og dryss over tacokrydder og hakket koriander.

Krydderdipp

- Bland alle ingrediensene til krydderdippen, og smak til med salt og pepper

 - Ha i mer tacokrydder om du vil ha mer smak.

Tilbehør

- Varm tacoskjellene etter ansvisning på pakken

- Ha revet ost, salat og krydderdipp i skåler til servering.

Fyll tacoskjellene med revet ost, salat og krydderdipp, og ha til slutt i de stekte laksestavene.

Tips: Siden tacokrydder inneholder salt er det ikke nødvendig med ekstra salt på laksen.