Therese følger i farens fotspor: - Jenter i yrkesfag er helt strålende


Rører det ikke til: Therese Markussen er en av få kvinnelige rørleggerlærlinger i landet, men har stoisk ro når hun utfører arbeidet.

Rørleggeryrket er et av Norges mest mannsdominerte, og blant 587 rørleggerlærlinger i landet er det bare 21 jenter (andel på 3,6 prosent).

Therese Markussen (20) hos TotalRenovering er én av dem.

- Det beste med yrket er at du gjør en jobb hvor du faktisk ser at ting skjer og ting fungerer. Når du legger rør i et hus og skrur på vannet, og du ser at vannet går i riktig retning – det er godt, smiler Therese.

- Ingen forskjell

Vi møter henne på en anleggsplass på Storelva – omringet av menn fra ulike yrkesfag.

-Jeg har jobbet her i to år, og har aldri jobbet med ei jente – så jeg skulle absolutt ønske at flere jenter søker seg denne yrkesveien. Det er ingen som merker forskjellen på om du er jente eller gutt, forteller hun.

Mina Oline snekret skjorta av gutta i NM: - De så ikke helt fornøyd ut 


I farens fotspor: Therese har valgt samme yrkesvei som sin pappa Trond. 

I farens fotspor

For Thereses del er det flere grunner til at hun valgte nettopp denne yrkesveien.

- Først og fremst fordi jeg alltid har hatt interesse for det, og jeg kunne aldri sittet på et kontor. Jeg er nødt til å være aktiv, og da passet rørlegger-yrket bra.

I tillegg legger hun ikke skjul på at hun også er inspirert slekta; både tippoldefar, oldefar og pappa er rørleggere.

- Jeg har fått det inn med «farsmelka», gliser hun.

- Godt for miljøet

Pappa Trond Markussen – som er TotalRenoverings overordnete sjef for rørleggerne – er naturligvis glad for at datteren følger i fotsporene hans.

Og anbefaler flere jenter følge etter.

- Det er bare å hive seg rundt – det er ikke noe å tenke på. Den tida hvor det var fysisk utfordrende for jenter er over. Vi jobber med mye lettere rør enn for 30 år siden, blant annet, sier Trond. 

- Derfor fungerer jenter i yrkesfag helt strålende, og er samtidig veldig bra for miljøet. Det blir en litt annen tone på brakka, smiler han.

Eget valg

Therese skal ta fagbrevet denne vinteren. Pappa blander han seg lite inn i datterens arbeidshverdag.

- Det er et bevisst valg for min del så man kan skille arbeidslivet og det private. Men jeg har lært henne et og annet triks, smiler pappa Trond lurt.

Selv ser Therese fram til fagprøven.

- Jeg gleder meg til å jobbe enda mer selvstendig, sier Therese Markussen. 

24.11 2016 10:49