Fem tips som kan spare deg for flere hundre tusen kroner

Dette er reklame for Neumann Bygg. 

De fleste av oss er for sløv til å sjekke taket på boligen, viser undersøkelser gjort av Norstat på vegne av byggevareleverandøren Icopal.

Og uten at du vet det, kan taket lekke vann lenge før det merkes. Det kan bli svindyrt:

– Ingen forsikringer dekker selve skaden på taket og utbedring av denne. Og, det er heller ikke alle forsikringer som dekker følgeskadene av utett tak, forklarer informasjonssjef Pål Rune


Muggsopp.

Eklo i Gjensidige.

Gratis taksjekk - les mer her. 

– Flere hundre tusen kroner

– Hvor dyrt kan det bli?

– Har vann fått renne inn i boligen over lang tid kan det bli omfattende skader. Blir våtrom som bad rammet, blir skadene ofte enda dyrere. Da snakker vi fort flere hundre tusen kroner i ødeleggelser.

Taket er nemlig det viktigste på huset. Og i værharde Nord-Norge er det spesielt viktig å sjekke taket. Til boligeiere i Tromsø har han disse to rådene:

To gode råd

– Sjekk taket ditt jevnlig sånn at du ikke får ubehagelige overraskelser, og sjekk at forsikringen din dekker følgeskader av utett tak.

Sjekken bør gjøres to ganger i året, ifølge lederen for proffsenteret til Neumann i Tromsø, Tor Inge Kristiansen.


Tor Inge Kristiansen hos Neumann viser hvordan du enkelt kan sjekke taket ditt. 

 

– Ta sjekken en gang om våren og en gang om høsten. Vanlige boligeiere kan oppdage skader selv, med å ta en grunnleggende sjekk på egenhånd, sier Kristiansen, og gir oss denne listen:

Ta denne sjekklisten:

1. Synlige skader på taket?

• Sjekk at taket ikke har skjevheter, og at takstein ikke mangler. Ståltak skal ha belegg, og ikke rust. Takpapp skal ha strøbelegget intakt. Mose må fjernes, for den kan ete seg gjennom belegg og slå rot.

2. Drypper det fra takrenna?

• Dette kan påføre skader på både treverk og mur under. Følg med hvor dråpene lander. Ser du sprekker i treverk, eller sprukken mur der?

• Sjekk at takrenna har riktig fall, slik at vannet renner ut. Tung is kan ha bøyd takrenna over årene. Og fjern alt løv og avfall fra renna – hver høst og vår!.

• Undersøk at nedløpene ikke har sprekker eller er lekk, og er godt festet.

Sjekk at nedløpene og dreneringen ikke er tett med å spyle røret fra takrenna eller fra stakeluken.

3. Istapper om vinteren?

• Hadde du istapper fra taket i vinter? Dette fører til kortere levetid for taktekkingen, og er et tegn på at taket trenger etterisolering.

4.  Sjekk rundt pipa.

• Det er her de fleste vannlekkasjene oppstår. Se at beslaget rundt pipa er tett, og at selve tettingen rundt pipefoten er helt og uten skader..

5. Tenk sikkerhet!

• Skal du opp på taket, bør du føle deg trygg. Bruk en godkjent stige, og sørg for at den står støtt på et stabilt underlag. Dersom du er redd for at stigen skal vingle, kan du feste den med tau.

- Mitt beste «tips» er å la fagfolk gjøre sjekken for deg. Det er helt gratis, og da får du en kvalifisert vurdering av takets tilstand. Slik får du har full kontroll på takets levetid, og eventuelt hva som bør gjøres med det.

Eklo er enig i begge de siste punktene:

– Husk egen sikkerhet så du ikke faller ned, eller få fagfolk til å hjelpe deg.

 

 
1 Start 2 Fullføre

Vil du ha en gratis og uforpliktende befaring hjemme hos deg?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt.

10.6 2016 15:05