Marte Berg Wahlgren (30) slet med daglig hodepine og regelmessige migreneanfall. Den tiden har hun nå heldigvis lagt bak seg.

Marte (30) klarte knapt å bevege seg utendørs på grunn av gatelyktene

Marte Berg Wahlgren (30) har akkurat avsluttet dagens behandling hos naprapaten. Hun er opplagt, blid og pratsom.

I 2012 var historien en helt annen. Da var det kun mørkt. Fordi hodet og migrenen ikke taklet lyset.

- Dårlig livskvalitet 

- Da hadde jeg hatt daglig hodepine i ett år. Det eskalerte som regel til kraftige migreneanfall, hvor jeg kastet opp og ble veldig uvel. Livskvaliteten var dårlig, og jeg slet med å bevege meg utendørs fordi gatelyktene var for sterk, forteller Marte.

- Jeg husker jeg var heldig dersom jeg «svimte» av noen timer i søvn, slik at jeg slapp migrenesmertene, fortsetter hun.

Lyset i tunellen 

Marte har kontorjobb og anstrenger nakken mye. Det var også en del av grunnen til at hun begynte å slite med hodepine – selv om hun for første gang opplevde sterk hodepine allerede i 7-8-årsalderen.

Etter at hun i 2012 begynte med behandling hos naprapat har problemene gradvis avtatt. Det siste året har hun gått til Jeanette Welfler (36) hos Naprapatlandslaget.

- Jeg har unngått migrene helt siden jeg begynte hos Jeanette. Hodepinen er tidvis der, men den har aldri fått lov til å eskalere. Jeg har én behandling i måneden, og det fungerer veldig bra. Behandlingen har virkelig forandret livet mitt, forteller 30-åringen.

- I tillegg til behandlingen er det helt avgjørende for meg å være fysisk aktiv. Jeg løper og trener styrke, og passer på at jeg får beveget nakke og skuldermuskulaturen, legger Marte til.


Her får Marte en justering av nakkevirvlene, som er med på å holde migrenen i sjakk.

- Ekstremt vanlig problem

Jeanette Welfler hos Naprapatlandslaget forteller at plager i nakke og skulderregionen er svært vanlig i yrkesgrupper hvor det er mye statisk arbeid – som for eksempel kontor, håndverkere og yrkessjåfører.

- Vi behandler flere ulike problemer, blant annet idrettsskader, med det er veldig vanlig med plager i nakke og skulderregionen blant yrkesgrupper. I Martes eksempel gir vi hun en triggerpunkt-behandling i form av at vi trykker på spent muskulatur i nakke og skuldre. Deretter justerer vi henne helt fra nakken og ned til bekkenet ettersom slike plager ofte forplanter seg, utdyper Welfler. 


Maria Samuelsson (31) og Jeanette Welfler hos Naprapatlandslaget i Tromsø. 

Ta plagene tidlig

Jo tidligere du tar problemene «ved roten», desto kortere behandlingstid. 

- Dersom du har slike plager så holder normalt 3-6 behandlinger for å løse opp i problemene. Har du hatt slike plager over lengre tid, tar det som regel også lengre tid å behandle dem, sier Maria Samuelsson. 

Slik kan du jobbe proaktivt 

Hun råder også folk som vet at de anstrenger nakken mye til å jobbe proaktivt mot slike plager.

- Vi viser pasientene våre hjemmeøvelser slik at man får styrket opp denne muskulaturen. Rett og slett enkle treningsøvelser som styrker opp nakke og hals så man jobber forebyggende mot plager som på sikt kan bli svært ubehagelige, sier Samuelsson. 

 
1 Start 2 Fullføre

Sliter du med nakken eller lignende? Ta gjerne kontakt for en uforpliktende prat 

12.9 2016 12:28