I Kvænangen kommune får du gratis tomt og slipper eiendomsskatten. Dette bildet er tatt fra Reinfjord av Nora S. Pedersen.

I en av Norges vakreste kommuner får du gratis tomt og slipper eiendomskatt

De små kystkommunene i Norge sliter med fraflytting og mangel på arbeidsplasser. Her tar de naturen til hjelp. 


Kvænangen er markert med rødt på kartet.

Vi befinner oss 69 grader nord – omtrent 300 kilometer nord for Tromsø, og 100 kilometer sør for Alta. Vi er i Kvænangen kommune i Troms fylke. Naturen vi er omgitt av er blant de aller mest storslåtte vi har i det ganske land. Best symbolisert gjennom den mektige fjellovergangen Kvænangsfjellet – et av E6s aller vakreste punkt.

Besøk Kvænangen kommune på Facebook her! 


Ordfører i Kvænangen: Jan Helge Jensen (Kystpartiet)

Med oss i bilen som lokalguide har vi Jan Helge Jensen fra Kystpartiet. Han er ordfører i en kommune hvor folketallet har blitt halvert de siste 50 årene, men nå ser det endelig ut som man har klart å snu trenden.

- Vi har vært nede i 1214 innbyggere i kommunen, mens nå bor det 1228 mennesker her. Det er tegn i tiden på at vi i alle fall skal holde folketallet stabilt, forteller Jan Helge engasjert.

Vil du ha gratis tomt?

Gjennom politisk enighet og samarbeidsvilje har man gjennomført flere tiltak for å øke bolysten.

  • Gratis tomter til nybyggere (Alteidet, Burfjord og Badderen)
  • Ny barnehage og gratis barnehageplass for 2. barn og utover
  • Nytt TU-bygg for tilrettelagte brukere
  • Har ikke innført eiendomsskatt
  • Har lagt til rette for kommunale næringseiendommer

I tillegg er en rekke prosjekter på trappene.

  • Ny skole skal stå ferdig i 2017
  • Ny kunstgressbane skal stå ferdig våren 2016 
  • Ny idrettshall skal stå ferdig i 2018
  • Småbåthavn i Burfjord skal stå ferdig i 2017

- Vi er nødt til å utvikle kommunen gjennom å bygge opp bedre infrastruktur, og legge til rette for innbyggerne. Nå har vi fått på plass et godt utbygd helsestell, med fire leger på 1200 innbyggere og egen sykeseng. Vi har skole i Kvænangen som har medarbeidere med svært god kompetanse. Vi har ikke hatt store utfordringer i forhold til å rekruttere og det gjør at vi er godt besatt med lærerkrefter på de aller fleste fagområdene, sier ordføreren.

Skaper sine egne arbeidsplasser


Vannkraft: Dette er Røykfossen. Foto: Terje Leirbakken.

Private arbeidsplasser vokser ikke på trær, men i Kvænangen er det faktisk ikke så langt unna sannheten. Selv om de fleste arbeidsplassene (230) er kommunale, er lokalbefolkningen eksepsjonelt flink til å utnytte de mulighetene de er naturgitt.

Vi starter turen på Ravelsnes Gård på Dorras. En godt kjent gård fra tidlig på 1700-tallet, men som i moderne tid har fått nye bruksmuligheter. I dag framstår den som et topp moderne gjestehus som har spesialisert seg på opplevelsesturisme og tradisjonsrik mat.


Fra fjøs til gjestehus: Ravelsnes Gård. 

- Det var en gård som sto her, og vi ser jo rundt i landet at flere gårder råtner på rot. Vi ville vedlikeholde det, og hvorfor ikke lage et tilbud? Vi sendte ut spørreskjema til over 70% av kommunens befolkning om hva vi skulle bruke gården til, og dermed har det blitt det det har blitt. Folket har på mange måter vært med å forme gjestehuset. Det at aktiviteten har ekspandert sånn, har gjort at vi kan bruke ungdom som får mulighet til å tjene seg penger, sier Gudmund Helberg, daglig leder på Ravelsnes Gård.

Hit reiser 25.000 hvert år

Veien videre går i retning Jøkelfjord og Øksfjordjøkelen (se bilde øverst) – som er den eneste isbreen i Europa som kalver ut i sjøen.

I Jøkelfjord møter vi Birger, som bor helt nede ved sjøen i nær tilknytning til isbreen. Han elsker å være på havet, og har gjort det til levebrødet sitt. Sammen med kona har han drevet Synatur - fiske og opplevelsesturisme -  inn mot isbreen i 35 år.


Lever av havet: Birger Mathiassen på Synatur.

- Det føles helt fantastisk å kunne leve av naturen. Det er få som skjønner hvilken trekkraft isbreen har. Vi har 20.000-25.000 mennesker her nede for å se på breen hvert år. I fjor hadde vi tre busser, mens i år har vi hatt 40, etter at kommunen utbedret infrastrukturen. Kommunen her viser i det hele tatt stor samarbeidsvilje og imøtekommelse i næringssaker. Det er viktig for de unge som går med tanker om å starte noe eget. Vi har verken kapasitet eller ønske om å bli enda større, men at det er et veldig potensiale i i turisme, det er helt klart, sier Birger Mathiassen.

Gigantselskap 

Vi kjører videre, og et godt stykke ut i periferien i Jøkelfjorden finner vi gigantselskapet Marine Harvest. Selskapet er verdens største innen fiskeoppdrett og kontrolleres av den styrtrike rederen John Fredriksen. I alt genererer virksomheten mellom 40 og 50 arbeidsplasser til bygda.

- Arbeidsledigheten i Kvænangen ligger på bare 2-3%, og det er vi fornøyd med. Likevel er vi opptatt av å skape enda flere private arbeidsplasser. Derfor prøver vi å legge til rette for nyetableringer. Vi har et næringsfond hvor vi deler ut tilskudd til spennende prosjekter. Kommunen har også opprettet et eget lånefond på to millioner kroner. Terskelen for å få lån hos oss er lavere enn hos private banker. I tillegg har vi et utviklingsfond – opprettet etter at Jøkelfjord Laks ble solgt. Eierne ga Kvænangen kommune fire millioner kroner, og det er penger som også skal gå uavkortet til utvikling av næring, forklarer Jan Helge Jensen. 

Sosiale møteplasser

På turen tilbake fra Jøkelfjord svinger vi innom «Fiskeplassen» på Låvan. «Fiskeplassen» er en fiskekai som er tilrettelagt for sosialt samvær og rullestolbrukere, finansiert av spleiselag og frivillighet. 


Skitt fiske: Ulrik (7) og Mikael Thomassen (12) prøver lykken på Fiskeplassen.

Det naturlige samlingspunktet i kommunen er den sentraliserte bygda Burfjord. Hver sommer samles blant annet flere hundre mennesker til fotballturnering i bygda – Verddeturneringa – ei fotballturnering som skal ivareta samhandlingstradisjonene mellom de fastboende og reindriftssamene på kysten. Turneringen er for mange årets happening i Kvænangen, og er viden kjent lang utover kommunegrensa.


Samlingspunktet i kommunen: Burfjord. 

- Det sies at samene tar fri tre ganger i året; i i jula, i påsken og under Verddeturneringa. Det er en tradisjon vi er stolt over, sier Jan Helge Jensen.

Kommunens store stolthet

Kvænangens aller største stolthet er imidlertid den mektige fjellovergangen vi var inne på innledningvis - Kvænangsfjellet. På toppen av Kvænangsfjellet (412 meter over havet) finner vi Gildetun - et lite fjellhotell som holder åpent på sommerstid. Hit strømmer turist og lokalbefolkning for å nyte en bedre middag i ekstraordinære naturomgivelser. 

Når man ser bildene derfra forstår du relativt kjapt hvorfor. God tur! 


Overblikket fra Gildetun tar pusten fra de fleste. 


Vakre og sommerlige omgivelser på Spildra. Foto: Anne Marie Meli Larsen.


Fiskebåter i Seglvik hamn. Foto: Irene Segelvik. 


Utsikt over Kvænangen. Foto: Dan F. Skovli. 

 


Slik kan de se ut på toppen. Foto: Dan F. Skovli. 


Vakkert nordlys over lysløypa i Burfjord. Foto: Dan F. Skovli. 

 

17.6 2015 14:21

Fakta

Kvænangen kommune  ligger i Troms, og grenser mot Loppa i nord, Alta i øst, Kautokeino i sør, Nordreisa i sørvest og Skjervøy i vest.  Kommunen strekker seg fra Nordishavet til Finnmarksvidda, og gjenspeiler på et vis mye av Nordkalottens mangfold når det gjelder topografi og vegetasjon.Totalt har kommunen et areal på 2018 kvadratkilometer, og tilhører Nord-Troms-regionen. Kommunesenteret i Kvænangen er i Burfjord. 

Status: Kommune
Areal:  2108 km2 
Befolkning: 1228 
Kommunenr: 1943 
Målform: Nøytral 

Les mer her på Kvænangen kommune sin hjemmeside.