Pinnekjøtt hører julen til.

Nå avslører Eide Handel sin «hemmelige» oppskrift på pinnekjøtt

Nei, du trenger faktisk ikke pinner i bunnen av kjelen.

- Du kan godt sammenlikne måten vi lager pinnekjøtt på med måten de lager serranoskinke og parmaskinke på i Spania og Italia, sier Mads Nilsen, slakter og pølsemaker. Stikkordet er lang modningstid, noe som virkelig får fram smaken i kjøttet.

Pinnekjøtt uten bjørkepinner i bunnen av kjelen? Joda, det er både mulig - og det blir veldig godt også. I Eide Handels «hemmelige» pinnekjøttoppskrift bytter vi ut pinnene med en velkjent grønnsak. Her kan du se hvordan du gjør det.

 

Det er mange som har pinnekjøtt som favorittmat, og nå i mørketida smakes det ekstra godt med kraftig og saftig mat som dette. Men det er stor forskjell på kvaliteten, for både råvarene og behandlingen av kjøttet påvirker hvordan resultatet skal bli.

Truffet blink

Vi synes at vi har truffet blink med vårt naturtørkede pinnekjøtt av Alpelam!

Med råvarer av Alpelam, er vi så heldige at vi har det aller beste utgangspunktet for å lage et pinnekjøtt av høy kvalitet.

Derfor vil vi også gjøre vårt beste for å få et så bra resultat som mulig. Mads Nilsen, som er slakter og pølsemaker her på Eide Handel, kan fortelle at årets Alpelam holder samme høye kvalitet som tidligere år.

Premierte dyr

– Denne høsten har vi også fått fantastisk bra lammekjøtt fra Alpelam, og det unike er at kvaliteten er så jevnt høy. Det skyldes både gode beiteforhold og det grundige avlsarbeidet som bøndene har holdt på med i en årrekke. Mange av avlsdyrene er premierte, så Alpelam ligger i en egen klasse. Vi har valgt å lage pinnekjøttet vårt på tradisjonelt vis, selv om dette tar lengre tid. 

Følger med på været

– De utvalgte sidene av Alpelam saltes i lake i fem døgn, før de tørkes av og gjøres klare til henging. Så naturtørkes de på tørrloftet vårt i seks til åtte uker, avhengig av værforholdene. Det er nesten unikt i dag å tørke pinnekjøttet på denne måten, og det krever at man følger nøye med både på været og på hvordan kjøttet utvikler seg under hengingen.

– Fordi pinnekjøttet vårt naturtørkes, og dermed bruker lengre tid før det er ferdig tørket, har det muligheten til å modnes bedre og utvikle en fyldigere smak enn kjøtt som produseres industrielt, forteller han.

– Dette pinnekjøttet kan bruke tre ganger så lang tid på tørkingen som industritørket kjøtt, og det sier vel noe om hvordan ulike måter å bearbeide kjøttet vil påvirke sluttresultatet. Vi mener at vi har valgt riktig ved å satse på tradisjonelle metoder, og vi synes det merkes på smaken, avslutter han.

Eide Handel er stolte av pinnekjøttet sitt.

 

 

2.12 2014 13:14

Eides beste pinnekjøttoppskrift

Bytt ut pinnene med poteter!
Det høres utrolig ut, men dette
må du bare prøve. Vask eller skrell
potetene, og legg dem i bunnen
av kjelen. Fyll på vann slik at du
dekker potetene.
 

Pinnekjøttet legger du over
potetene, og dermed er det klart
for å trekke. Lokket må ligge på
hele tiden. «Men pinnekjøttet skal
jo trekke i to timer eller mer – hva
med de stakkars potetene?»
 

Vi kan love deg at de blir ekstra
gode og faste.

Spørsmålet alle stiller seg er: Blir ikke potetene kokt i stykker?