Trude og Marthe viser fram årets lutefisk i vår fiskedisk.

Denne magiske lutefisksausen erstatter tilbehøret

Og nå kan du si farvel til plukking av fiskebein.

- Nå skal jeg lage en fantastisk saus du garantert ikke har smakt før!

Øystein Moe, ferskvaresjef ved Eide Handel, smiler lurt. Det geniale med sausen er at den kombinerer flere av ingrediensene som er vanlig å sette på bordet som tilbehør til den norske fiskeklassikeren. Sennep, brunost og sirup. Alt finner sin plass i den magiske lutefisksausen. Oppskriften finner du til høyre i saken (eller nederst hvis du leser på mobiltelefon).

Her kan du se hvordan Øystein tilbereder det perfekte lutefiskmåltid. Det er enklere enn du tror.

 

Nå er endelig lutefisksesongen her! Denne tradisjonelle retten hører årstiden til, og kan serveres til både hverdag og fest. Og med lutefisk av filét slipper du helt å plukke bein når du skal spise!

- Den fineste vinterskrei som ryggbeinet er skåret bort fra, sier Øystein Moe.

Trofast

Eide Handel selger også i år beinfri lutefisk laget av Åge Gerhardsen. Han er en av våre mest trofaste leverandører, og det er ikke uten grunn at det er mange som foretrekker hans fisk! Denne lutefisken er nemlig laget av beinfrie filéter av førsteklasses torsk, og blir dermed et virkelig kvalitetsprodukt.

Optimalt

Både lutingen av fisken og kokingen kan bedre finjusteres når tykkelsen på fiskestykkene er så jevn, og dermed får du et helt optimalt resultat når middagen er klar for servering.

Lutefisken blir fastere og finere på denne måten, men den er også lettere å spise. Med beinfrie fiskestykker slipper du nesten alt arbeidet med å rense fisken på tallerkenen. Skal du forsøke å introdusere lutefisk til barna, er det genialt at den er uten bein.

Mindre til spille

Dessuten er det mindre som går til spille, slik at du kan beregne litt mindre fisk per person – hvis da ikke du spiser mer fordi denne fisken er så ekstra delikat! Et halvt kilo per person kan kanskje bli i minste laget da.

I tillegg til lutefisken fra Åge Gerhardsen har vi også fersk lutefisk fra Ivan Lorentzen samt vår egenproduserte lutefisk fra Eide Handel. Vi selger selvsagt frossen lutefisk året rundt, men nå i høysesongen er det naturligvis ferske varer som frister mest.

eide-kokken-selv.jpg

Øystein Moe er ferskvaresjef på Eide Handel, og legger sin ære i at lutefisken er god.

2.12 2014 13:14

Magisk lutefisksaus

Denne oppskriften kommer fra Ongajoksetra i Alta, der de hadde noe på menyen som de kalte «Pappas lutefisksaus». Den kombinerer det klassiske tilbehøret i en egen saus, og smaker helt nydelig til lutefisk!

Denne oppskriften er nok til omtrent 6 porsjoner.
250 g smør
2 dl sennep (vanlig, norsk type)
2 dl lys sirup
15 skiver brunost

Smelt smøret i en gryte. Rør inn de andre ingrediensene etter tur, slik at de smelter i sausen. La det hele småkoke i et par-tre minutter, så er det klart. Sausen kan også fryses hvis dere mot formodning skulle få noe til overs.

eide-magisk-saus.jpg

Denne lutefisksausen må du bare prøve.

Lutefisk i ovn

500-700 g beinfri lutefisk per
person
3-4 ss salt
Legg porsjonsstykkene med skinnsiden ned i en langpanne. Strø på med salt og la dem ligge i 30 minutter. Slå bort vannet som har samlet seg i pannen. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen, 200 °C i 35-40 minutter (lengre steketid gir bløtere fisk). Når det er 10 minutter igjen av steketiden, tar du av folien og heller væske over fisken, som nå ligger i langpannen.

kimholutefisk0473.jpg

Lutefisk er et av de klassiske julemåltidene.